Mexická bramborová polévka
180 min.
Ingredience
- 400gramůFazole černé
- 800gramůBrambory
- 160gramůČesnek
- 500gramůCibule
- 80gramůChilli paprička
- 10lžičekKoriandr čerstvý
- 300gramůOlej olivový
- 10gramůSůl
- 3500gramůChléb celozrnný pšeničný
- 200mililitrůZakysaná smetana
- 2,5litryVývar zeleninový
- Zeleninový základ Ambiente [47025]
- 750gramůCeler bulvový
- 250gramůCeler řapíkatý
- 500gramůCibule
- 1250gramůKarotka
- 25gramůNové koření celé
- 25gramůPepř černý celý
- 500gramůPórek
- 25gramůTymián čerstvý
- 5litrůVoda pitná
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1644 kcal
Bílkoviny
67 g
Tuky
49 g
Sacharidy
241 g
Vláknina
44 g
Cukr
36 g
Postup přípravy
- 1Na noc dáme namočit černé fazole. Druhý den oloupeme brambory, na plátky pokrájíme oloupaný česnek, nahrubo cibuli a nasekáme chili papričky a čerstvý koriandr.
- 2Do 2,5 l vařícího zeleninového základu Ambiente (vývar zeleninový) dáme vařit brambory a fazole. Jakmile jsou brambory uvařené, polovinu jich z hrnce drátěnou naběračkou vyjmeme, dáme vychladnout a nakrájíme na kostky. Zbytek brambor necháme s fazolemi rozvařit.
- 3Ve velkém kastrolu rozehřejeme olivový olej a na něj dáme opékat kostky brambor spolu s plátky česneku, cibulí a čili papričkami. Směs osolíme a opečeme dozlatova. Během opékání by měly být fazole s bramborami již rozvařené. Ještě zahorka je rozmixujeme a přes jemný cedník přecedíme na opečenou bramborovou směs. Polévku dobře rozmícháme a povaříme ještě 5 minut.
- 410 malých bochníčků chleba (à 350 g) se seříznutými vršky vydlabeme a dáme je na 5 minut rozpéct do trouby předehřáté na 180 °C. Do rozpečených bochníčků nalijeme polévku, přidáme nasekaný koriandr, zakysanou smetanu a servírujeme.
- 6Zeleninový základ Ambiente [47025]:
- 7Karotky, celerové bulvy a cibuli oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce. Přidáme stonky řapíkatého celeru, zalijeme studenou vodou, přidáme pepř, nové koření a tymián. Pomalu přivedeme k varu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
- 8Po jedné hodině přidáme nakrájený pórek a „táhneme“ další hodinu.
- 9Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.