Mléčná kopřivová polévka
55 min.
Ingredience
- 50gramůMáslo čerstvé
- 2kusyŽemle tuková
- 250gramůKopřiva
- 1litrVoda pitná
- 1kusCibule
- 1kusVejce slepičí
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1,5lžičkySůl
- 3stroužkyČesnek
- 2decilitrySmetana 16% (pochoutková)
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
318 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
21 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
5 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Žemle pokrájíme na kostičky, v pánvi na másle (30 g) je osmažíme dozlatova.
- 2Omyté kopřivové listy omyjeme a povaříme 5 minut v 1 litru osolené vody. (Sbíráme vrcholky mladých kopřiv.)
- 3Uvařené kopřivy scedíme, vývar zachytíme. Kopřivy rozmixujeme.
- 4Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a v hrnci na rozpuštěném másle (20 g) ji zpěníme, přimícháme mouku a usmažíme světlou jíšku.
- 5Postupně přiléváme vývar z kopřiv a mícháme, abychom neměli hrudky. Když se polévka začne vařit, přidáme zakysanou smetanu s rozšlehaným vejcem. Stále mícháme, po 5 minutách vaření přidáme rozmixované kopřivy, pomalu vaříme dalších 5 minut.
- 6Polévku dochutíme pepřem a solí. Podáváme ji s osmaženými kostičkami žemle.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.