Mořský okoun pečený na víně s čerstvým fenyklem
57 min.
Ingredience
- 1kusFenykl čerstvý
- 6kusůRajčata
- 50gramůKapary sterilované
- 750gramůBrambory
- 1kusCibule
- 25gramůMáslo čerstvé
- 200mililitrůVíno bílé
- 200mililitrůVývar rybí
- 100gramůOlivy zelené
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- Ryba
- 2kusyOkoun mořský
- 0,5lžičkaSůl mořská
- 0,5lžičkaKmín drcený
- 0,5lžičkaPepř 4 barev
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
296 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
10 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
10 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Očištený a omytý velký fenykl nakrájíme na tenké plátky, jemné fenyklové lístky potrháme a odložíme. Masitá zralá rajčata omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky. Kapary z nálevu promyjeme v sítku a necháme okapat. Oloupané brambory omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Očistíme si velkou cibuli (nebo 2 menší) a pokrájímme ji na tenké plátky.
- 2Vykuchané mořské okouny zbavené šupin omyjeme, osušíme, posypeme solí, drceným kmínem a čerstvě pomletým pepřem.
- 3Troubu si předehřejeme na 200°C. Pekáč s máslem položíme na plotnu, jakmile je máslo rozehřáté, osmažíme na něm cibuli téměř dozlatova, (smažíme přibližně 5 minut), přidáme pokrájené brambory, 1/2 nakrájených plátků fenyklu, rajčata, směs promícháme, zalijeme ji bílým suchým vínem a vaříme asi 7 minut, pokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Poté přelejeme brambory rybím vývarem, přimícháme vypeckované olivy, kapary a znovu vše promícháme. Celý povrch pokryjeme druhou polovinou plátků z fenyklu s drobnými lístky. Směs posypeme solí, čerstvě pomletým pepřem, na ni položíme oba okouny a dáme do středu trouby. Okouny pečeme 30 minut, během pečení okouny opatrně obrátíme.
- 4Na velkou servírovací mísu položíme upečené okouny, obložíme je upečenou zeleninou, okouny i zeleninu polejeme výpekem a hned horké servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.