Mošničky s houbami s petrželovou omáčkou
55 min.
Ingredience
-
- 1kilogramHouby čerstvé
- 2lžícePodmáslí kysané 1%
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 2kusyCibule
- 3lžícePetržel - nať
- 0,5lžíceLibeček
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžíceSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaKmín drcený
- 0,5lžičkaChilli koření mleté
- 4decilitryBujón zeleninový
- 0,5lžičkaPepř citronový
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2,5decilitrySmetana 16% (pochoutková)
- 2lžíceProtlak rajčatový
- těsto
- 250gramůMouka pšeničná hladká
- 1kusVejce slepičí
- 2lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 2decilitryVoda pitná
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
670 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
34 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
9 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Na mošničky si připravíme těsto: do mísy dáme 250 g hladké mouky, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 1-2 dl vlažné vody (kterou přiléváme postupně) a těsto zpracujeme. Pak ho dáme na pomoučený vál a rukama těsto vypracujeme tak, že se nám nebude lepit na prsty. Bude hladké, vláčné. Upravíme ho do bochánku, zakryjeme a necháme odpočinout asi 1 hodinu.
- 2Mezitím si očistíme a omyjeme čerstvé lesní houby (nejlépe tvrdé - hřiby, lišky, kozáky...). Houby osušíme a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Omyjeme petrželovou nať s delšími stonky. Lístky otrháme, drobně pokrájíme, odložíme do misky a stonky osušíme - budeme je potřebovat k dekoraci. Jeden menší stonek libečku omyjeme a pokrájíme nadrobno.
- 3V hrnci si rozpálíme olej s máslem a cibuli zpěníme dozlatova. Přidáme houby, sůl podle chuti, pepř a kmín. Nejdříve houby vydusíme z vody, když se začnou smažit, přimícháme rajský protlak, chilli, libeček, lžíci petrželky, promícháme a chvilku ještě dusíme do zhoustnutí. Pak necháme houby vychladit.
- 4Těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku a hřbety rukou těsto vytahujeme na sílu asi 1,5 mm. Těsto nakrájíme na větší čtverce asi 15 x 15 cm. Na čtverce rozdělíme houbovou směs. Okraje těsta potřeme rozšlehaným žloutkem (1 ks) s 2 lžícemi smetany, k sobě je přitiskneme tak, že nám cípy budou trčet směrem nahoru, a stáhneme je k sobě omotáním stonku z petrželové natě - vznikne nám mošnička (pytlík). Takto upravené těsto dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme ho do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C asi 15-20 minut dozlatova.
- 5Mezitím si přivedeme v hrnci k varu zeleninový bujon. Pak zmírníme teplotu, přimícháme domácí krémovou smetanu - Crème fraîche, za stálého míchání povaříme 1 minutu, přidáme 2 lžíce petrželové natě a krátce, další minutu, povaříme. Omáčku dochutíme solí, citronovým pepřem a lžičkou citronové šťávy.
- 6Na talíře nalijeme petrželovou omáčku, doprostřed posadíme upečené mošničky a podáváme.
- 7Domácí krémová smetana - Crème fraîche [37800]:
- 8Den předem si vyšleháme 2,5 dl zakysané smetany s 2 lžícemi podmáslí. Šleháme 1 minutu na konzistenci krému, pak ji zakryjeme a necháme v pokojové teplotě 12 hodin stát.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.