Moules marinieres
30 min.
Ingredience
- 3lžícePetržel kudrnka
- 2kilogramyMušle slávky
- 2stroužkyČesnek
- 4lžíceOlej olivový
- 300mililitrůVíno bílé
- 800gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 1lžíceOregano čerstvé
- 200gramůBageta
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
732 kcal
Bílkoviny
67 g
Tuky
19 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
3 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Slávky vložíme na 30 minut do osolené vody. Poté je opláchneme studenou vodou a kartáčkem z nich očistíme případný písek. Nožíkem odstraníme tzv. vousy (byssová vlákna). Slávky, které mají polámané schránky a ty, které se po zaťukání nožem na schránku neuzavřou, vyhodíme. Jsou pravděpodobně mrtvé a mohly by být zkažené.
- 2Ve velkém hrnci zahřejeme olej, přidáme napůlený česnek a při střední teplotě za stálého míchání opékáme asi 3 minuty, aby ochutil olej. Poté jej vyjmeme.
- 3Přidáme do hrnce nakrájená rajčata i se šťávou, víno, nadrobno nakrájenou petrželku a oregano. Přikryjeme pokličkou a směs zvolna 5 minut vaříme, aby se chuti prolnuly.
- 4Vložíme do směsi slávky, přikryjeme a vaříme asi 5-8 minut. Hrncem občas potřeseme a průběžně kontrolujeme, jestli se slávky otevírají. Slávky naběračkou s otvory vyjmeme do misky a uzavřené odstraníme.
- 5Omáčku podle chuti osolíme, opepříme a přelijeme s ní vyjmuté slávky. Ozdobíme nakrájenou petrželkou. Vhodnou přílohou je francouzská bageta.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.