Náchodský bramborový koláč - bramborka
80 min.
Ingredience
- 1kilogramMouka pšeničná hrubá
- 50gramůDroždí
- 1lžičkaCukr krupice
- 1litrMléko polotučné
- 1kusVejce slepičí
- 400gramůBrambory
- 1litrVoda pitná
- 1kusCibule
- 8stroužkůČesnek
- 1lžíceSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1lžíceMajoránka
- 150gramůHera
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1126 kcal
Bílkoviny
33 g
Tuky
30 g
Sacharidy
177 g
Vláknina
8 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Den předem omyjeme 4 větší brambory (400 g) a uvaříme je v 1 l vody ve slupce doměkka. Potom uvařené brambory scedíme.
- 2Druhý den brambory a větší cibuli oloupeme a jemně nastrouháme. Oloupaný česnek prolisujeme.
- 3Do mísy nasypeme hrubou mouku, uděláme v mouce důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme 1 lžičku cukru a vlahé mléko. Když vzejde kvásek, přidáme vejce, brambory, cibuli, česnek, (50 g) rozpuštěné Hery, sůl, pepř a majoránku, směs dobře promícháme a necháme v teple kynout.
- 4Vykynuté těsto rozetřeme na plech vytřený Herou (50 g) a dáme do předehřáté trouby upéct. Povrch těsta potřeme zbytkem rozpuštěné Hery (50 g). Pečeme při 200 °C 50-60 minut.
- 5Upečená "bramborka" má zlatohnědou křupavou kůrku. Nakrájíme porce, které nejvíce chutnají horké, ale můžeme je podávat i studené.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.