Náchodský bramborový koláč - bramborka

80 min.

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1126 kcal
Bílkoviny
33 g
Tuky
30 g
Sacharidy
177 g
Vláknina
8 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Den předem omyjeme 4 větší brambory (400 g) a uvaříme je v 1 l vody ve slupce doměkka. Potom uvařené brambory scedíme.
  • 2
    Druhý den brambory a větší cibuli oloupeme a jemně nastrouháme. Oloupaný česnek prolisujeme.
  • 3
    Do mísy nasypeme hrubou mouku, uděláme v mouce důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme 1 lžičku cukru a vlahé mléko. Když vzejde kvásek, přidáme vejce, brambory, cibuli, česnek, (50 g) rozpuštěné Hery, sůl, pepř a majoránku, směs dobře promícháme a necháme v teple kynout.
  • 4
    Vykynuté těsto rozetřeme na plech vytřený Herou (50 g) a dáme do předehřáté trouby upéct. Povrch těsta potřeme zbytkem rozpuštěné Hery (50 g). Pečeme při 200 °C 50-60 minut.
  • 5
    Upečená "bramborka" má zlatohnědou křupavou kůrku. Nakrájíme porce, které nejvíce chutnají horké, ale můžeme je podávat i studené.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.