Nákyp s ovesným zrním a zeleninou
90 min.
Ingredience
- 1litrVývar zeleninový
- 5gramůBobkový list
- 3kusyMrkev kořen
- 2kusyCeler bulvový
- 2kusyKedlubna
- 200gramůBrokolice
- 1litrVoda pitná
- 4kusyVejce slepičí
- 250gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 2lžíceSezam - semena
- 200gramůSýr Parmezán
- 3špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 200gramůOves loupaný
- 90gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
764 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
48 g
Sacharidy
54 g
Vláknina
12 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Vývar v hrnci přivedeme k varu, vsypeme dobře proprané a omyté ovesné zrní a spolu s bobkovým listem povaříme 30 minut. Zrní scedíme a v cedníku necháme okapat.
- 2V pánvi na rozehřátém másle (50 g) doměkka osmahneme na malé kostičky nakrájenou mrkev, celer a kedlubnu. Ochutíme 1 špetkou soli, zalijeme vývarem a pod poklici povaříme 15 minut. Opět scedíme a necháme okapat.
- 3Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky, zalijeme horkou vodou a necháme 10 minut spařit.
- 4Okapaná ovesná zrna smícháme spolu s okapanou zeleninou. Půlku směsi dáme do zbylým máslem vymazané pečící formy. Potom naskládáme růžičky brokolice a rozložíme druhou půlku směsi.
- 5Ve vhodné nádobě rozkvedláme vejce, přilijeme zakysanou smetanu, ochutíme solí, pepřem a přidáme sezamové semínka. Vše dobře promícháme a směsí zalijeme nákyp. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem.
- 6Naplněnou pečící formu vložíme do horké trouby. Při teplotě 200°C pečeme 40 minut.
- 7Hotový nákyp necháme 5 minut odpočinout. Nakrájíme na porce, které pokládáme na jednotlivé, teplé talíře a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.