Nákyp z vařeného kuřete
145 min.
Ingredience
- 1,8kilogramyKuře
- 1,8litryVoda pitná
- 1kusCibule
- 0,5lžičkaSůl
- 2kusyBobkový list
- 4kusyPetržel - nať
- 3kusyTymián čerstvý
- 1gramPepř černý celý
- Na formu
- 80lžicMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka pšeničná hrubá
- Na nákyp
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 80gramůMandle
- 80gramůMáslo čerstvé
- 60gramůMouka pšeničná hladká
- 180mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 0,25lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2977 kcal
Bílkoviny
66 g
Tuky
296 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
6 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Kuře rozpůlíme a opláchneme, cibuli nakrájíme na měsíčky, mandle spaříme a oloupeme.
- 2Do velkého hrnce vložíme kuře, zalijeme vodou, přidáme cibuli, sůl, bobkové listy, celý pepř, snítky petrželové nati a tymiánu, přivedeme do varu a na malém plameni necháme vařit zhruba hodinu.
- 3Uvařené kuře vyjmeme z vývaru, ten přecedíme do čistého hrnce. Maso zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na kostky. Spolu s mandlemi maso umeleme na masovém strojku a smícháme se žloutky.
- 4V hlubší pánvi z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou rozředíme 180 ml vývaru z kuřete. Vyšleháme hladkou kaši. Přimícháme smetanu a asi 5 minut zlehka vaříme. Na závěr do omáčky vmícháme pepř a sůl.
- 5Do mleté směsi vmícháme tolik omáčky, aby vznikla kašovitá hmota podobná konzistencí paštice.
- 6Chlebíčkovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a formu vyplníme kuřecí pastou. Povrch dobře uhladíme. Formu vložíme do nádoby s vodou, voda má sahat jen do poloviny výšky formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba hodinu. Aby se povrch nespálil, můžeme formu zakrýt alobalem. Pokud se nákyp nelepí na špejli, je hotový.
- 7Upečený nákyp necháme zhruba 5 minut stát, pak ho vyklopíme na servírovací talíř, nakrájíme na porce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.