Nákyp z vařeného kuřete

145 min.

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
2977 kcal
Bílkoviny
66 g
Tuky
296 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
6 g
Cukr
1 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Kuře rozpůlíme a opláchneme, cibuli nakrájíme na měsíčky, mandle spaříme a oloupeme.
  • 2
    Do velkého hrnce vložíme kuře, zalijeme vodou, přidáme cibuli, sůl, bobkové listy, celý pepř, snítky petrželové nati a tymiánu, přivedeme do varu a na malém plameni necháme vařit zhruba hodinu.
  • 3
    Uvařené kuře vyjmeme z vývaru, ten přecedíme do čistého hrnce. Maso zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na kostky. Spolu s mandlemi maso umeleme na masovém strojku a smícháme se žloutky.
  • 4
    V hlubší pánvi z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou rozředíme 180 ml vývaru z kuřete. Vyšleháme hladkou kaši. Přimícháme smetanu a asi 5 minut zlehka vaříme. Na závěr do omáčky vmícháme pepř a sůl.
  • 5
    Do mleté směsi vmícháme tolik omáčky, aby vznikla kašovitá hmota podobná konzistencí paštice.
  • 6
    Chlebíčkovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a formu vyplníme kuřecí pastou. Povrch dobře uhladíme. Formu vložíme do nádoby s vodou, voda má sahat jen do poloviny výšky formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba hodinu. Aby se povrch nespálil, můžeme formu zakrýt alobalem. Pokud se nákyp nelepí na špejli, je hotový.
  • 7
    Upečený nákyp necháme zhruba 5 minut stát, pak ho vyklopíme na servírovací talíř, nakrájíme na porce a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.