Novoroční čočkový salát s hovězím jazykem
2 min.

Ingredience
- 3kusyCibule
- 300gramůČočka jedlá
- 8gramůSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 3gramyPepř černý celý
- 1kusBobkový list
- 600gramůHovězí jazyk
- 2kusyGrapefruity
- 200gramůHroznové víno
- 4kusyCeler řapíkatý
- 2centilitryOlej olivový
- 8lžicCitronová šťáva
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
850 kcal
Bílkoviny
46 g
Tuky
31 g
Sacharidy
102 g
Vláknina
30 g
Cukr
34 g
Postup přípravy
- 1Čočku namočíme asi 12 hodin předem. Zcedíme, dáme do čisté vody, přidáme česnek, cibuli, bobkový list a pár kuliček pepře a uvaříme na mírném ohni doměkka. Hovězí jazyk dobře opereme, zalijeme studenou vodou, aby byl zcela ponořen a vaříme na mírném ohni, dokud není měkký (asi hodinu). Mezitím nakrájíme červenou cibuli na kolečka, posolíme a necháme pustit šťávu. Oloupeme grapefruit a rozdělíme ho na jednotlivé dílky. Omyjeme hroznové víno, kuličky rozpůlíme a zbavíme zrníček. Celerové stonky omyjeme, nakrájíme na kolečka, pár zelených konců necháme na ozdobení.
- 2Ještě teplou uvařenou čočku zcedíme, dáme do mísy a zalijeme citronovou šťávou. Přidáme cibuli ve vlastní šťávě, hroznové víno, nakrájený celer a dílky grepu, důkladně promícháme. Hovězí jazyk ještě horký oloupeme, za studena by to už nešlo, a nakrájíme na slabé plátky, které vějířovitě poklademe na okraj servírovací mísy. Do středu navršíme čočkový salát, který až před podáváním zalijeme dresinkem. Na dresink smícháme v misce 4 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř a po kapkách vmícháme olej. Ozdobíme celerovými listy.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.