Nudlový salát s avokádem, hruškou a ořechovou omáčkou
85 min.
Ingredience
- 280gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1kusVejce slepičí
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaSůl
- 1kusHrušky
- 2kusyAvokádo
- 5kusůBazalka
- 4kusyOregano čerstvé
- 1kusCitrony
- 1lžičkaWorcester (worcesterská omáčka)
- 100gramůOřechy vlašské
- 50mililitrůOlej z vlašských ořechů
- 20mililitrůOlej olivový
- 20gramůZázvor celý
- 1špetkaKari koření
- 1lžíceCukr krupice
- 1lžičkaOmáčka sójová
- 50mililitrůKokosové mléko
- 2,4litryVoda pitná
- 0,5lžičkaKmín celý
- 0,5lžičkaOcet kvasný lihový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
911 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
58 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
16 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Nejprve připravíme nudle. Mouku prosejeme na vál, uprostřed vytvoříme důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme žloutek, přilijeme trochu vlažné vody a zpracujeme na hladké těsto. Vyválíme tenký bochánek, zabalíme do fólie a při pokojové teplotě necháme odpočinout cca 30 minut. Poté jej rozkrojíme na 4 části a ty vyválíme na tenké pruhy. Necháme chvíli oschnout a poprášíme moukou. Pomocí strojku na těstoviny nakrájíme nudle, nemáme-li, krájíme nožem. Nakrájené těstoviny rozprostřeme na pracovní ploše a necháme zaschnout. Těstoviny vaříme v hrnci s osolenou vroucí vodou doměkka. Mezitím občas promícháme. Scedíme, propláchneme teplou vodou, pokapeme oříškovým olejem a opatrně v sítu prohodíme.
- 2Hrušku omyjeme, překrojíme, odstraníme jadřinec a nakrájíme na tenké měsíčky. Avokádo po obvodu nařízneme, rozpůlíme, odstraníme pecku a oloupeme slupku. Dužinu pokrájíme na plátky. Bazalku a oregano propláchneme a naskáme na proužky. Zakápneme citronovou šťávou, mírně osolíme, dle chuti můžeme přidat worcesterskou omáčku.
- 3Na omáčku rozpálíme v pánvi olivový olej a orestujeme na něm nakrájený zázvor. Přisypeme kari a podlijeme vodou. Přivedeme k varu, ochutíme cukrem, kmínem, octem, přidáme sójovou omáčku, kokosové mléko a ořechy. Cca 10 minut vaříme, mírně rozmixujeme a znovu krátce povaříme, abychom zredukovali tekutinu.
- 4Těstoviny smícháme s ostatními surovninami, naaranžujeme je doprostřed talířů, pokapeme ořechovou omáčkou a servírujeme při pokojové teplotě.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.