Okouník ve smetanové omáčce
75 min.
Ingredience
- 450gramůOkouník mořský
- 3lžíceCitronová šťáva
- 1kusBobkový list
- 4kusyPepř černý celý
- 2mililitryVoda pitná
- 80mililitrůZakysaná smetana
- 0,5kusCibule
- Na omáčku
- 30gramůMáslo čerstvé
- 1kusŠalotka
- 2stroužkyČesnek
- 60gramůŽampiony čerstvé
- 60gramůPaprika červená
- 2lžičkyPaprika mletá sladká
- 25gramůMouka pšeničná hladká
- 2lžíceVoda pitná
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 1lžícePetržel - nať
- 6mililitrůProtlak rajčatový
- 300mililitrůMléko plnotučné
- 0,5lžičkaSůl
- 0,25lžičkaPepř černý mletý
- Na těstoviny
- 300gramůTěstoviny Fettuccine
- 2litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 20mililitrůOlej olivový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
645 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
23 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Cibuli nakrájíme na plátky, šalotku nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, očištěné žampiony nakrájíme na plátky, z papriky vykrojíme semena, opláchneme a nakrájíme ji na proužky. Petrželovou nať a tymián nasekáme najemno.
- 2Filety z okouníka nakrájíme na kousky a vložíme do pekáče. Rybu zakapeme citronovou šťávou, přidáme cibuli, bobkový list, celý pepř a přelijeme vodou, aby byla ryba ponořená (množství vody závisí od velikosti pekáče). Pekáč přiklopíme poklicí, vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 180°C pečeme zhruba 10 minut.
- 3V mezičase na másle zpěníme houby se šalotkou, paprikou a česnekem. Přilijeme vodu a za častého míchání dusíme zhruba 5 minut. Poté do omáčky zašleháme mouku a mléko a vaříme za stálého míchání, až omáčka zhoustne.
- 4Rybu vyjmeme z pekáče, výpek scedíme a odložíme. Rybu držíme na teple.
- 5K houbám přimícháme bylinky, protlak, sůl, pepř a výpek z ryby. Omáčku zamícháme a na mírném plameni vaříme asi 4 minuty.
- 6Do vroucí osolené vody s olejem vložíme těstoviny a vaříme na skus. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat.
- 7Okapané těstoviny vložíme do servírovací mísy, poklademe rybou, přelijeme omáčkou, zdobíme kysanou smetanou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.