Okroška, studená ruská polévka

70 min.

Ingredience

Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
674 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
13 g
Sacharidy
101 g
Vláknina
14 g
Cukr
11 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Okroška je studená polévka, jejímž základem je chlebový kvas, vařené nebo pečené maso a zelenina. Pro její přípravu můžeme využít různých masových zbytků.
  • 2
    Nejprve připravíme chlebový kvas: nakrájíme 2 kg tmavého žitného chleba na kostky a dáme na chvíli opražit do trouby. Opražený chléb zalijeme třemi litry vařící vody, po 3 - 4 hodinách ji slijeme. Do výluhu vmícháme lžičku cukru, 15 g droždí a necháme 3 hodiny v teple vykvasit, asi půl hodiny před koncem kvašení přidáme špetku mletého zázvoru a půl lžičky kmínu. Poté kvas scedíme a dáme vychladit. Dále v malém množství vody uvaříme brukev, mrkev a vejce natvrdo, necháme vychladnout.
  • 3
    Vařené maso, brukev, mrkev, menší salátovou okurku, nakládanou okurku i vařené brambory rozkrájíme na malé kostičky, cibuli s cibulovou natí nadrobno posekáme, vše promícháme v míse. Potom smícháme 150 ml okurkového nálevu s mletým pepřem, hořčicí, nasekanými natěmi petrželky, celeru, kopru i estragonu a vlijeme na nakrájenou zeleninu i maso. Vše důkladně promícháme, necháme půl hodiny uležet.
  • 4
    Potom přilijeme litr chlebového kvasu, osolíme a přimícháme rozsekaná vařená vejce.
  • 5
    Okrošku podáváme se lžící zakysané smetany.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.