Okroška, studená ruská polévka
70 min.
Ingredience
- 2kilogramyChléb celozrnný žitný
- 3litryVoda pitná
- 1lžičkaCukr krupice
- 15gramůDroždí
- 1špetkaZázvor mletý
- 0,5lžičkaKmín celý
- 3kusyBrukev řepka
- 3kusyMrkev kořen
- 6kusůVejce slepičí
- 450gramůHovězí maso vařené
- 450gramůDrůbeží maso vařené
- 2kusyOkurka salátová
- 3kusyOkurky nakládané
- 6kusůBrambory vařené
- 3kusyCibule
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 2lžíceHořčice
- 1lžícePetržel - nať
- 3lžíceCeler - nať
- 3lžíceKopr čerstvý
- 1lžíceEstragon
- 1lžíceSůl
- 250mililitrůSmetana zakysaná 15%
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
674 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
13 g
Sacharidy
101 g
Vláknina
14 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Okroška je studená polévka, jejímž základem je chlebový kvas, vařené nebo pečené maso a zelenina. Pro její přípravu můžeme využít různých masových zbytků.
- 2Nejprve připravíme chlebový kvas: nakrájíme 2 kg tmavého žitného chleba na kostky a dáme na chvíli opražit do trouby. Opražený chléb zalijeme třemi litry vařící vody, po 3 - 4 hodinách ji slijeme. Do výluhu vmícháme lžičku cukru, 15 g droždí a necháme 3 hodiny v teple vykvasit, asi půl hodiny před koncem kvašení přidáme špetku mletého zázvoru a půl lžičky kmínu. Poté kvas scedíme a dáme vychladit. Dále v malém množství vody uvaříme brukev, mrkev a vejce natvrdo, necháme vychladnout.
- 3Vařené maso, brukev, mrkev, menší salátovou okurku, nakládanou okurku i vařené brambory rozkrájíme na malé kostičky, cibuli s cibulovou natí nadrobno posekáme, vše promícháme v míse. Potom smícháme 150 ml okurkového nálevu s mletým pepřem, hořčicí, nasekanými natěmi petrželky, celeru, kopru i estragonu a vlijeme na nakrájenou zeleninu i maso. Vše důkladně promícháme, necháme půl hodiny uležet.
- 4Potom přilijeme litr chlebového kvasu, osolíme a přimícháme rozsekaná vařená vejce.
- 5Okrošku podáváme se lžící zakysané smetany.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.