Omáčka z gorgonzoly k flanu z cukety
50 min.
Ingredience
- 500gramůCuketa
- 20gramůMáslo čerstvé
- 10gramůŠalotka
- 150mililitrůVývar zeleninový
- 5gramůCitronová kůra
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 60gramůZakysaná smetana
- 5gramůSůl
- 5gramůPepř černý mletý
- 3gramyMuškátový oříšek
- 250gramůSmetana 12% (konzumní)
- 100gramůSýr Gorgonzola
- 2kusyVejce slepičí
- 1stroužekČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
395 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
24 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
2 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Cukety omyjeme a osušíme. Škrabkou odřízneme z každého plodu čtyři dlouhé proužky slupky. Vymastíme čtyři formičky o průměru 9-10 cm a do každé vložíme křížem přes sebe jeden žlutý a jeden zelený proužek. Zeleninu nakrájíme nadrobno.
- 2Na másle osmažíme nasekanou šalotku a česnek. Přidáme cukety, vývar a citronovou kůru a vše uvaříme doměkka. Zeleninu slijeme a necháme důkladně okapat. Citronovou kůru odstraníme. Vývar zahřejeme a přidáme do něj vejce, žloutky a zakysanou smetanu. Cukety rozmixujeme nahrubo a rovněž přidáme do vývaru. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zeleninovou hmotou naplníme formičky, na ně položíme proužky slupky a zakryjeme alobalem. Flan vaříme v troubě ve vodní lázni 25-30 minut. Zahřejeme smetanu a pomalu v ní rozpustíme gorgonzolu. Podle chuti okořeníme. Okraj formiček uvolníme nožem, flan vyklopíme na talíř a přelijeme omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.