Opékanec plněný špenátem a ořechy
95 min.
Ingredience
- 1,4litryVoda pitná
- 5lžicMáslo čerstvé
- Bramborové těsto
- 1kilogramBrambory
- 2kusyVejce slepičí
- 3lžíceMouka pšeničná hrubá
- 1,5lžíceSůl
- 3lžičkyPepř černý mletý
- 2lžičkyMajoránka
- Špenátová směs
- 1kilogramŠpenát listový čerstvý
- 1kusŽemle tuková
- 0,5decilitrMléko plnotučné
- 2lžíceSmetana 12% (konzumní)
- 1,5lžičkySůl
- 3špetkyPepř černý mletý
- 35gramůOřechy vlašské
- 2kusyVejce slepičí
- 2stroužkyČesnek
- 100gramůSýr Čedar
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
690 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
43 g
Sacharidy
53 g
Vláknina
13 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Den dopředu si omyjeme a uvaříme brambory ve slupce v 1.4 litru vody. Uvařené brambory slijeme. Druhý den je oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme k nim vejce, mouku, sůl, pepř a majoránku. Ze směsi uhněteme těsto.
- 2Dobře omytý špenát necháme okapat, potom ho nakrájíme na nudličky a dáme do mísy. Do druhé misky dáme pokrájené žemle, které zalijeme mlékem se smetanou. Ke špenátu přidáme sůl, pepř, nadrobno pokrájené vlašské ořechy, vejce, utřený česnek a žemle. Špenát dobře promícháme se všemi ingrediencemi. Do hlubší zapékací misky, kterou jsme vytřeli 3 lžícemi másla, dáme bramborové těsto. Upravíme ho tak, že bude tvořit "misku", do které vložíme špenátovou směs. Povrch pokryjeme plátky zbylého másla a posypeme nastrouhaným sýrem. Potom "opékanec" vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova při 190°C-200°C přibližně 45 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.