Orientální kuře s velkými krevetami
70 min.
Ingredience
- 1200gramůKuře
- 1lžíceSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 75gramůMáslo čerstvé
- 16kusůKrevety tygří - loupané
- 1lžičkaČínské koření
- 4kusyZelí čínské
- 25lžicOmáčka sójová
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 1lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 0,25lžičkaMuškátový oříšek
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 4kusyBageta
- 2lžíceSezam - semena
- 100mililitrůSalátový dresink
- 8lžicOlej olivový
- Dresink s medem a sójovou omáčkou podle Ramsaye [47710]
- 2,5gramyHořčice v prášku
- 25gramůMed včelí
- 5mililitrůOcet Sherry
- 25mililitrůOlej rostlinný
- 12,5mililitrůOlej sezamový
- 25mililitrůOmáčka sójová
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1876 kcal
Bílkoviny
98 g
Tuky
92 g
Sacharidy
168 g
Vláknina
13 g
Cukr
19 g
Postup přípravy
- 1Vyloupeme 16 syrových velkých královských krevet, rozehřejeme máslo a nastrouháme muškátový oříšek. Vezmeme 4 kuřátka po 500-600 g, na pánvi s rozehřátým olejem je dozlatova opečeme, osolíme a opepříme. Potom je dáme do pekáče a přelité rozpuštěným máslem pečeme v troubě předehřáté na 190°C 15-20 minut. Z částečně vychladlých pečených kuřátek odřízneme prsa a stehna, prsa ponecháme vcelku, stehna v kloubu rozdělíme.
- 2Vezmeme 8 malých baby hlávek čínského zelí (nebo 4 normální, rozpůlené podél) na pánvi se 2 lžícemi oleje rychle opečeme, pokapeme sójovou omáčkou a trochou dresinku se sójovou omáčkou a medem.
- 3Polovinu krevet obalíme ve směsi soli a čínského koření pěti vůní (můžeme použít i kari koření). Druhou polovinu krevet dohladka rozmixujeme, přidáme bílek se špetkou soli a mixujeme znovu. Nakonec přilijeme smetanu, citronovou šťávu, přidáme muškátový oříšek, vše ještě spolu krátce rozmixujeme a hotovou pastu uložíme na 10 minut do chladničky ztuhnout. Našikmo pokrájíme 4 malé bagetky , plátky z jedné strany natřeme krevetovou pastou a obalíme je v sezamu. Krevetové toasty pak na pánvi s rozehřátými 2 lžícemi oleje opečeme. Nejprve opékáme potřenou stranou dolů, když začne sezam tmavnout, otočíme je a opečeme z druhé strany.
- 4V koření a soli obalené celé krevety osmažíme po obou stranách, celkem 4-5 minut, v malém množství oleje.
- 5Kousky kuřete promícháme s krevetami a čínským zelím a směs spolu s toasty rozdělíme na talíře. Servírujeme pokapané dresinkem.
- 7Dresink s medem a sójovou omáčkou podle Ramsaye [47710]:
- 8V misce se zaobleným dnem zahřejeme ve vodní lázni med. Po odstavení za stálého šlehání přidáme práškovou anglickou hořčici, sójovou omáčku, sherry ocet, sezamový olej a nakonec olej rostlinný. Směs šleháme tak dlouho, až vznikne hladká hmota, která má konzistenci mezi vinaigrettou a majonézou.
- 9Hotový dresink přelijeme do skleněné dobře uzavíratelné nádoby, ve které vydrží ve spíži téměř neomezenou dobu. Před použitím vždy řádně protřepeme.
- 10Tento dresink je výtečný ke kuřeti a lze jej použít i jako marinádu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.