Ostružinový dort se šlehačkou
75 min.
Ingredience
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 6lžicVoda pitná
- 180gramůCukr krupice
- 6kusůVaječný bílek slepičí
- 1špetkaSůl
- 80gramůOříšky piniové
- 1špetkaKypřicí prášek do pečiva
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceStrouhanka
- 250mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 80gramůCukr moučkový
- 80gramůOstružiny
- 2baleníZtužovač šlehačky
- Zdobení
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
289 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
18 g
Sacharidy
27 g
Vláknina
1 g
Cukr
23 g
Postup přípravy
- 1V míse ušleháme žloutky s vodou do pěny, pak přimícháme 2/3 cukru a šleháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
- 2Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který poté opatrně zamícháme do žloutkové směsi. Nakonec přimícháme mouku, nasekané piniové oříšky a kypřící prášek do pečiva.
- 3Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Těstem naplníme dortovou formu a vložíme do trouby. Pečeme asi 45 minut. Formu vyjmeme z trouby, korpus vyklopíme a necháme vychladnout. Po vychladnutí korpus podélně rozřízneme.
- 4Smetanu ušleháme s cukrem a ztužovatčem šlehačky dotuha. Ostružiny omyjeme a za pomoci mixéru rozmxijeme společně s moučkovým cukrem na pyré. Ostružinové pyré promícháme s ušlehanou šlehačkou.
- 5Takto připravenou šlehačkou potřeme spodní dortovou placku, na ni položíme druhou dortovou placku a tu také po celém povrchu i po stranách potřeme.
- 6Zbytek šlehačky naplníme do zdobícího sáčku a povrch dortu zdobíme kopečky šlehačky, celými ostružinami a piniovými oříšky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.