Osvěžující salát Nicoise

32 min.
Francie

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
408 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
29 g
Sacharidy
12 g
Vláknina
4 g
Cukr
5 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve si připravíme zálivku: petrželovou nať a čerstvý tymián omyjeme, vodu setřepeme a posekáme nadrobno. Oloupeme 2 stroužky česneku. Do mísy dáme olivový olej, prolisované stroužky česneku, bylinky, čerstvě pomletý bílý pepř, chilli a sůl. Zálivku dobře promícháme a odložíme.
  • 2
    V kastrólku uvaříme v mírně osolené vodě 3 vejce natvrdo - vaříme je 8-10 minut, podle velikosti. Poté je vyjmeme z horké vody, mírně je poklepeme, aby se skořápky narušily a dáme zchladit do studené vody, pak je oloupeme.
  • 3
    Očistíme a omyjeme zeleninu: zelenou okurku, mladé zelené fazolové lusky, zralá rajčata, 1/2 hlávky salátu a 2 lahůdkové cibule. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, očištěné fazolové lusky ponoříme do vroucí vody, vaříme je 1-2 minuty. Pak je hned přes síto scedíme, pod tekoucí studenou vodou zchladíme a necháme okapat. Rajčata nakrájíme na osminky, vejce rozkrojíme na čtvrtky, okurku oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibulky podélně rozkrojíme na poloviny a nakrájíme je na velmi tenké plátky. Černé a zelené olivy scedíme z nálevu.
  • 4
    Do mísy dáme potrhané listy salátu, na něj poklademe pokrájenou okurku, fazolové lusky, rajčata a cibuli. Salát v míse polijeme zálivkou a vše zlehka, ale důkladně promícháme. Nakonec na salát ozdobně rozložíme čtvrtky vajec, kousky tuňáka, zasypeme olivami a servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.