Ovocný bujon se sněhovými pusinkami
115 min.
Ingredience
- Křepelčí studený bujon [29586]
- 2stroužkyČesnek
- 1kusBobkový list
- 150gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 2špetkyHřebíček mletý
- 0,5decilitrRakytníková šťáva
- 4kusyJalovec
- 1kilogramKřepelka
- 200gramůKuřecí křídla
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2špetkyNové koření mleté
- 4lžícePepř 4 barev
- 150gramůPetržel kořen
- 150gramůPórek
- 0,5lžíceSůl
- 200gramůMrkev kořen
- 5decilitrůVíno portské
- 7decilitrůVoda pitná
- 0,5decilitrVíno madeira
- 1kusGrapefruity
- 2kusyVejce slepičí
- 2lžíceCitronová šťáva
- 0,5špetkaSůl
- 1špetkaPepř bílý
- 1špetkaTymián sušený
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
676 kcal
Bílkoviny
50 g
Tuky
22 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
6 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 12 vejce rozklepneme a opatrně rozdělíme bílky a žloutky zvlášť, každé do jiné misky.
- 2Grapefruit oloupeme, rozdělíme na dílky, ze kterých sloupneme hořkou bílou blanku. Z oloupaných dílků dužinu vidličkou v misce rozmačkáme a smícháme ji s rozšlehanými 2 žloutky, s 2 lžícemi citronové šťávy, 1 špetkou soli, 1 špetkou pepře a ovocnou směs vmícháme do 1 litru horkého bujonu. Vaříme přibližně 4 minuty.
- 3Mezitím si vyšleháme tuhý sníh ze 2 bílků se špetkou tymiánu. Lžicí vykrajujeme pusinky a opatrně je poklademe do horkého vývaru, který
- 4rozdělíme do polévkových zapékacích misek a dáme je do předem vyhřáté trouby na 200°C zapéct.
- 5Bujon s pusinkami zapékáme přibližně 5-7 minut a podáváme.
- 6Křepelčí studený bujon [29586]:
- 7Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omytá kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: Mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.
- 8Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.
- 9Vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.
- 10Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
- 11Do studeného bujonu přidáme 0,5 dl Madeiry a 0,5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.