Páj s houbami

150 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
938 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
38 g
Sacharidy
120 g
Vláknina
11 g
Cukr
6 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Koláčovou formu vymažeme 20 g másla (zbylé dáme do těsta), koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
  • 2
    Do mísy prosejeme 500 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), rozdrobené droždí dobře rozmícháme ve vlažné vodě a vlijeme do mouky, přidáme pokrájené máslo, rozšlehané vejce a sůl. Hnětačem vypracujeme hladké těsto, které pod utěrkou necháme na teplém místě kynout alespoň 30 minut.
  • 3
    V mezičase připravíme náplň. Očištěné houby nakrájíme na kostky, očištěnou cibuli a česnek nakrájíme na drobno, opláchnutou petrželovou nať drobně nasekáme. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibuli s česnekem, necháme zesklovatět a přidáme houby. Společně 3 – 5 minut dusíme. Poté přimícháme smetanu, sůl a koření a 2 minuty povaříme. Poté vmícháme posekanou petrželku, citronovou šťávu, odstavíme a zašleháme vejce.
  • 4
    Odpočinuté těsto na pomoučeném vále prohněteme a rozválíme placku 5 mm, kterou vykrojíme pomocí dna formy. Ve středu placky vykrojíme malý otvor. Těsto, které zbylo, znovu rozválíme a vyložíme jím formu, kterou poté naplníme houbovou směsí, přiklopíme plackou s otvorem a kraje přitiskneme.
  • 5
    Koláč potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem a v předehřáté troubě pečeme 65 – 70 minut.
  • 6
    Koláč podáváme teplý.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.