Páj s houbami
150 min.
Ingredience
- Na náplň
- 500gramůHouby čerstvé
- 1lžíceCitronová šťáva
- 500gramůCibule
- 2stroužkyČesnek
- 25gramůMáslo čerstvé
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 3,5lžícePetržel - nať
- 2špetkyPepř černý mletý
- 1špetkaKmín mletý
- 3špetkySůl
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceMléko polotučné
- Na těsto
- 42gramůDroždí
- 250mililitrůVoda pitná
- 25gramůMáslo čerstvé
- 1kusVejce slepičí
- 3lžičkySůl
- 530gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
938 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
38 g
Sacharidy
120 g
Vláknina
11 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Koláčovou formu vymažeme 20 g másla (zbylé dáme do těsta), koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
- 2Do mísy prosejeme 500 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), rozdrobené droždí dobře rozmícháme ve vlažné vodě a vlijeme do mouky, přidáme pokrájené máslo, rozšlehané vejce a sůl. Hnětačem vypracujeme hladké těsto, které pod utěrkou necháme na teplém místě kynout alespoň 30 minut.
- 3V mezičase připravíme náplň. Očištěné houby nakrájíme na kostky, očištěnou cibuli a česnek nakrájíme na drobno, opláchnutou petrželovou nať drobně nasekáme. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibuli s česnekem, necháme zesklovatět a přidáme houby. Společně 3 – 5 minut dusíme. Poté přimícháme smetanu, sůl a koření a 2 minuty povaříme. Poté vmícháme posekanou petrželku, citronovou šťávu, odstavíme a zašleháme vejce.
- 4Odpočinuté těsto na pomoučeném vále prohněteme a rozválíme placku 5 mm, kterou vykrojíme pomocí dna formy. Ve středu placky vykrojíme malý otvor. Těsto, které zbylo, znovu rozválíme a vyložíme jím formu, kterou poté naplníme houbovou směsí, přiklopíme plackou s otvorem a kraje přitiskneme.
- 5Koláč potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem a v předehřáté troubě pečeme 65 – 70 minut.
- 6Koláč podáváme teplý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.