Pečená husa s kaštanovou a hruškovou nádivkou
190 min.
Ingredience
- 6kusůKlobása vepřová
- 1kusVejce slepičí
- 300gramůKaštany jedlé
- 2kusyHrušky
- 1lžičkaMajoránka
- 60gramůStrouhanka
- 7gramůPepř bílý
- 1kusHusa domácí
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 5kusůMrkev kořen
- 1lžíceCukr třtinový
- 5lžicMarmeláda rybízová
- 1lžíceŘeřicha
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1647 kcal
Bílkoviny
64 g
Tuky
135 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
4 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Z husy odstraníme veškerý vnitřní tuk. Kůži propícháme vidličkou po celé kůži. Husu dáme do čistého dřezu a přelijeme ji čtyřmi hrnky horké vody. Poté ji vysušíme a necháme ji hodinu odpočívat. Tento proces napomůže tomu, že husa bude po upečení krásně křupavá.
- 2Kaštany povaříme 20 minut, po zchládnutí oloupeme a nameleme.
- 3Troubu předehřejeme na 150 °C.
- 4Nejprve si připravíme náplň. Pokud to jde, svlečeme klobásky z kůže a nastrouháme je do mísy. Přidáme vejce a kaštany. Přidáme také oloupané a na malé kostičky nakrájené hrušky, majoránku, strouhanku a bílý pepř.
- 5Husu osolíme a opepříme ze všech stran, i ze vnitřku. Dovnitř husy dáme kaštanovou nádivku. Nohy a prsa potřeme olejem.
- 6Mrkev oloupeme a naskládáme ji doprostřed pekáčku. Na ni položíme husu. Přiklopíme a pečeme 90 minut. V průběhu pečení bude husa uvolňovat tuk, ve kterém se opeče mrkev.
- 7Poté husu vyjmeme z trouby a papírovým ubrouskem vysajeme z jejího povrchu přebytečný tuk.
- 8Teplotu trouby zvýšíme na 220 °C a vrátíme do ní pekáč s husou – tentokrát bez poklopu. Pečeme ještě 30 minut.
- 9Poté výpek z kachny a mrkve smícháme s cukrem a rozmixujeme. Přidáme ocet a marmeládu a mícháme, dokud nevznikne jednolitá směs. Přidáme trochu kuřecího vývaru a přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho, dokud nezískáme omáčkovitou konzistenci (pokud se vám směs zdá přiliš hustá, můžete ji naředit dalším vývarem).
- 10Husu podáváme přelitou omáčkou a posypanou řeřichou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.