Pečená husa s kaštanovou a hruškovou nádivkou

190 min.

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1647 kcal
Bílkoviny
64 g
Tuky
135 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
4 g
Cukr
5 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Z husy odstraníme veškerý vnitřní tuk. Kůži propícháme vidličkou po celé kůži. Husu dáme do čistého dřezu a přelijeme ji čtyřmi hrnky horké vody. Poté ji vysušíme a necháme ji hodinu odpočívat. Tento proces napomůže tomu, že husa bude po upečení krásně křupavá.
  • 2
    Kaštany povaříme 20 minut, po zchládnutí oloupeme a nameleme.
  • 3
    Troubu předehřejeme na 150 °C.
  • 4
    Nejprve si připravíme náplň. Pokud to jde, svlečeme klobásky z kůže a nastrouháme je do mísy. Přidáme vejce a kaštany. Přidáme také oloupané a na malé kostičky nakrájené hrušky, majoránku, strouhanku a bílý pepř.
  • 5
    Husu osolíme a opepříme ze všech stran, i ze vnitřku. Dovnitř husy dáme kaštanovou nádivku. Nohy a prsa potřeme olejem.
  • 6
    Mrkev oloupeme a naskládáme ji doprostřed pekáčku. Na ni položíme husu. Přiklopíme a pečeme 90 minut. V průběhu pečení bude husa uvolňovat tuk, ve kterém se opeče mrkev.
  • 7
    Poté husu vyjmeme z trouby a papírovým ubrouskem vysajeme z jejího povrchu přebytečný tuk.
  • 8
    Teplotu trouby zvýšíme na 220 °C a vrátíme do ní pekáč s husou – tentokrát bez poklopu. Pečeme ještě 30 minut.
  • 9
    Poté výpek z kachny a mrkve smícháme s cukrem a rozmixujeme. Přidáme ocet a marmeládu a mícháme, dokud nevznikne jednolitá směs. Přidáme trochu kuřecího vývaru a přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho, dokud nezískáme omáčkovitou konzistenci (pokud se vám směs zdá přiliš hustá, můžete ji naředit dalším vývarem).
  • 10
    Husu podáváme přelitou omáčkou a posypanou řeřichou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.