Pečená krůta s citronovou strouhankou
275 min.
Ingredience
- Na bylinkové máslo
- Na strouhanku
- 300gramůChléb toastový
- 40gramůCitronová kůra
- 1decilitrOlej olivový
- 80gramůSlanina vepřová
- 1kusCibule
- 10gramůTymián čerstvý
- 200gramůOříšky piniové
- 150gramůMáslo čerstvé
- 20mililitrůCitronová šťáva
- 40gramůPetržel - nať
- 30gramůEstragon
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1066 kcal
Bílkoviny
107 g
Tuky
60 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
4 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Nasekané bylinky a sůl smícháme s měkkým máslem, ochuceným máslem naplníme cukrářský sáček. Krůtu přidržíme a opatrně oddálíme kůži na prsou, pomocí dávkovacího sáčku naplníme prostor ochuceným máslem a prsty máslo rovnoměrně rozprostřeme pod kůží.
- 2Břišní dutinu vytřeme solí, naplníme celou cibulí, dílky citronu, bobkovým listem, česnekem a tymiánem. Svážeme nohy k sobě a krůtu položíme na pekáč břichem nahoru, polijeme olejem, osolíme a opepříme. Pečeme naplno asi 15 minut, potom teplotu snížíme a pečeme ve středně vyhřáté troubě 3 a půl hodiny. Během pečení často podléváme výpekem.
- 3Suchý toastový chléb rozmixujeme, přidáme citronovou kůru, sůl a pepř. Na velké pánvi opečeme plátky slaniny, přidáme nakrájenou cibuli, tymián, nasekané piniové oříšky a restujeme 3 minuty. Vložíme kostku másla a jakmile se rozpustí, přidáme strouhanku a mícháme, až se opeče dozlatova. Odstavíme, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou.
- 4Upečenou krůtu vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočinout.
- 5Krůtí maso nakrájíme na plátky a podáváme s citronovou strouhankou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.