Pečená rebarbora (Pakaura-e Rawasch)
120 min.
Ingredience
- 650gramůReveň (Rebarbora)
- 3stroužkyČesnek
- 1kusChilli paprička
- 4,5lžíceCukr krupice
- 1,5lžíceSůl
- 3lžíceOřechy vlašské
- 1lžíceČernucha
- 150gramůRozinky tmavé
- 100mililitrůVíno portské
- 4kusyMáta
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžíceMouka cizrnová
- 1špetkaPepř černý mletý
- 100gramůJogurt bílý
- 3lžíceVoda pitná
- 100mililitrůřepkový olej
Počet porcí:
2Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
739 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
21 g
Sacharidy
119 g
Vláknina
8 g
Cukr
40 g
Postup přípravy
- 1Omyté řapíky ze 2 ks rebarbory očistíme, rozkrojíme podélně a nakrájíme na kousky dlouhé 7-10 cm a posolíme je. Těstíčko na obalování připravíme smícháním 1 lžíce hladké mouky, 2 lžic cizrnové mouky, špetky soli, špetky pepře, 100 g bílého jogurtu, 3 lžic vody a necháme 20 minut nabobtnat. Nakrájenou rebarboru obalíme v těstíčku a na rozpáleném oleji, například řepkovém, opečeme dozlatova.
- 2Pečenou rebarboru podáváme ještě horkou s čatní z rebarbory nebo jogurtem.
- 3Čatní z rebarbory - z oloupané rebarbory odkrojíme oba konce, omyjeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm dlouhé a 1 minutu blanšírujeme ve vroucí vodě ve velkém hrnci, vodu scedíme a vylijeme.
- 4Nahrubo nakrájíme oloupaný česnek a očištěnou, semínek zbavenou chilli papričku a obojí roztlučeme v hmoždíři společně se solí a cukrem. Nasekáme jádra vlašských ořechů a nasucho orestujeme na pánvi. Blanšírovanou rebarboru dáme do hrnce, přidáme česnekovou směs, restovaná jádra vlašských ořechů, semena černuchy, opláchnuté rozinky; přilijeme portské víno, přivedeme k varu a na mírném ohni dusíme přikryté pokličkou 20 minut. Po 20 minutách do hrnce přisypeme nahrubo nasekané opláchnuté snítky máty. Hotové čatní se podobá uvařené marmeládě. Čatní plníme do horkou vodou vypláchnutých nebo sterilizovaných sklenic a dobře uzavřeme. Otevřené sklenice uchováváme v chladu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.