Pečené jehněčí kotletky s dýňovou nádivkou, máslovými kaštany a brusinkovou omáčkou
85 min.
Ingredience
- 350gramůDýně
- 1lžíceBazalka
- 1lžícePetržel kudrnka
- 500gramůPečivo pšeničné běžné máslové
- 4kusyVejce slepičí
- 200mililitrůMléko plnotučné
- 2špetkySůl
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceStrouhanka
- 500gramůJehněčí kotlety
- 2lžíceOlej olivový
- 1lžičkaRozmarýn čerstvý
- 1lžičkaŠalvěj čerstvá
- 1lžičkaKoriandr čerstvý
- 20kusůKaštany jedlé
- 50gramůBrusinky
- 100gramůKompot brusinkový
- 150mililitrůVíno červené
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2006 kcal
Bílkoviny
53 g
Tuky
60 g
Sacharidy
317 g
Vláknina
13 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Žlutou dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme dužinu a část z ní nakrájíme na malé kostičky. Z očištěné kudrnky a části bazalky otrháme lístky a ty nasekáme. Pečivo pokrájíme na menší kostky. Vejce rozklepneme a bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky rozšleháme s mlékem a směsí pokapeme pečivo. Mírně osolíme, posypeme nasekanými bylinkami, přidáme lžičku másla a dýňovou dužinu. Promícháme a poté zlehka zapracujeme bílkový sníh.
- 2Nádivku přemístíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané velké formy, vložíme do trouby předehřáté na 130 °C. Pečeme nejprve 30 minut zakryté, poté odklopíme a dopékáme dalších 10 minut.
- 3Mezitím důkladně očistíme kotletky, odstraníme šlachy a blány a kostičky nožem doběla dočistíme. Rozmarýn, zbylou bazalku, šalvěj a koriandr najemno nasekáme a smícháme s olivovým olejem. Směsí potřeme maso, kosti zachováme čisté. Kotletky krátce orestujeme po všech stranách na grilu nebo rozpáleném ohni a upečeme v troubě při 200 °C.
- 4Kaštany na ploché straně nožem nařízneme do křížku a v troubě předehřáté na 185 °C pečeme nasucho cca 10-15 minut. Po vyjmutí namočíme do vlažné vody a oloupeme. Odstraníme i vnitřní tmavou slupku. Přemístíme do pánve na zbylé přepuštěné a zhnědlé máslo, teplotu zmírníme, osolíme a necháme marinovat.
- 5Do výpeku z masa vmícháme brusinky, brusinkový kompot a přilijeme červené víno. Až do servírování udržujeme teplé.
- 6Do středů vyhřátých talířů postavíme klíny vykrojené z nádivky. O ně opřeme vždy tři kousky masa, přidáme kaštany a doplníme vinnými brusinkami. Ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.