Pečený bramborový nákyp se slanečky
75 min.
Ingredience
- 2kusySlaneček
- 4litryVoda pitná
- 1kilogramBrambory
- 4kusyCibule lahůdková
- 5decilitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 0,5lžičkaSůl
- 3špetkyPepř černý mletý
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 3lžíceStrouhanka
- 3kusyVejce slepičí
- Na vytření pekáče
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
903 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
71 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
6 g
Cukr
636 mg
Postup přípravy
- 1Den předem slanečky rozřízneme od řitního otvoru k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odkrojíme hlavy, dobře je omyjeme a vložíme do mísy s 2 litry čisté vody. Necháme je v chladničce máčet do druhého dne. Během té doby vodu vyměníme. Poté slanečky znovu opláchneme pod tekoucí vodou, podélně je rozkrojíme podél páteře, kterou vyjmeme, a slanečky vykostíme. Osušené slanečky nakrájíme na menší kostičky.
- 2Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Lahůdkovou cibuli očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. V misce rozkvedláme smetanu s vejci, solí a pepřem.
- 3Zapékací mísu vytřeme máslem (2 lžíce) a olejem. Na dno poklademe 1/2 brambor, 1/2 cibule, pokrájené slanečky. Posypeme je zbylou nakrájenou cibulí a zakryjeme druhou polovinou brambor. Vše zalijeme smetanou s vejci. Nákyp posypeme strouhankou a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 35-40 minut dozlatova. Podáváme ho hned teplý. Každou porci polijeme rozpuštěným máslem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.