Pečený lilek s rajčaty

100 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
377 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
27 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
10 g
Cukr
9 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Lilky omyjeme a seřízneme jim vršky u stopek a podélně je rozkrojíme, ale NE na stejné poloviny. Budeme potřebovat, aby jedna půlka lilků byla větší a druhá menší, která bude tvořit "pokličku".
  • 2
    Lilky lžící vydlabeme, osolíme a necháme 30 minut "vypotit". Potom je opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Než se nám lilky "vypotí", připravíme masovou náplň.
  • 3
    Ve větší pánvi na másle (40 g) zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme k ní mleté vepřové a hovězí maso, uvařenou rýži, sůl, pepř, zelenou petrželku a vše dobře vymícháme, krátce orestujeme, zakryjeme pokličkou a dusíme skoro do změknutí masa. Masovou směs necháme trochu vychladnout, přidáme k ní oloupaná, drobně pokrájená rajčata, promícháme a ještě chvíli dusíme. Směsí naplníme spodní, větší části lilků a menší poloviny lilků použijeme jako pokličky.
  • 4
    Lilky poskládáme na dno pekáče.
  • 5
    V pánvi nám zbyla šťáva z masa a rajčat, k ní přidáme ještě kousek másla (40 g), přilijeme 0.5 dl rajčatové šťávy, přidáme cukr, osolíme a opepříme podle chuti a krátce povaříme. Lilky v pekáči polijeme rajčatovou omáčkou, pekáč zakryjeme, dáme zapéct na 45 minut do dobře vyhřáté trouby a pečeme při 175°C. Aby nám šťáva zhoustla, asi 1/4 hodiny před koncem pečení odkryjeme pekáč.
  • 6
  • 8
  • 9

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.