Pečený lilek s rajčaty
100 min.
Ingredience
- rajčatová omáčka
- 1decilitrRajčatová šťáva
- 1lžičkaCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 40gramůMáslo čerstvé
- 1kusCibule
- 6kusůLilek
- 2kusyRajčata
- 50gramůRýže předvařená (parboiled)
- 250gramůHovězí maso mleté
- 250gramůVepřové maso mleté
- 4lžícePetržel - nať
- 1lžíceSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 40gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
377 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
27 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
10 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Lilky omyjeme a seřízneme jim vršky u stopek a podélně je rozkrojíme, ale NE na stejné poloviny. Budeme potřebovat, aby jedna půlka lilků byla větší a druhá menší, která bude tvořit "pokličku".
- 2Lilky lžící vydlabeme, osolíme a necháme 30 minut "vypotit". Potom je opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Než se nám lilky "vypotí", připravíme masovou náplň.
- 3Ve větší pánvi na másle (40 g) zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme k ní mleté vepřové a hovězí maso, uvařenou rýži, sůl, pepř, zelenou petrželku a vše dobře vymícháme, krátce orestujeme, zakryjeme pokličkou a dusíme skoro do změknutí masa. Masovou směs necháme trochu vychladnout, přidáme k ní oloupaná, drobně pokrájená rajčata, promícháme a ještě chvíli dusíme. Směsí naplníme spodní, větší části lilků a menší poloviny lilků použijeme jako pokličky.
- 4Lilky poskládáme na dno pekáče.
- 5V pánvi nám zbyla šťáva z masa a rajčat, k ní přidáme ještě kousek másla (40 g), přilijeme 0.5 dl rajčatové šťávy, přidáme cukr, osolíme a opepříme podle chuti a krátce povaříme. Lilky v pekáči polijeme rajčatovou omáčkou, pekáč zakryjeme, dáme zapéct na 45 minut do dobře vyhřáté trouby a pečeme při 175°C. Aby nám šťáva zhoustla, asi 1/4 hodiny před koncem pečení odkryjeme pekáč.
- 6
- 8
- 9
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.