Penne s artyčoky a rajčaty
75 min.
Ingredience
- 0,5kusCitronová šťáva
- 2kusyArtyčoky
- 30mililitrůOlej olivový
- 1kusCibule
- 1hrstPetržel - nať
- 400gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 150mililitrůVíno bílé
- 350gramůTěstoviny penne
- 2lžičkyKapary
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1hrstSýr Parmezán
- 4stroužkyČesnek
- 1kusFenykl sladký - hlíza
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
695 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
13 g
Sacharidy
128 g
Vláknina
32 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si misku se studenou vodou, přilijeme do ní šťávu z půlky citronu. Z artyčoků odřízneme stonky, vnější tuhé listy odstraníme, aby z artyčoků zůstaly pouze velmi světlé vnitřní listy. Špičky zbylých listů odřízneme. Artyčok rozkrojíme podélně na polovinu, chloupky z jeho středu odstraníme špičkou nože. Poloviny artyčoků nakrájíme podélně na 5 mm široké proužky a vložíme do vody s citronovou šťávou. Ve velkém hrnci uvedeme vodu do varu. Nasypeme špetku soli, artyčoky slijeme a vložíme do vroucí vody. Vaříme 5 minut, slijeme a ponecháme stranou.
- 2V hluboké pánvi zahřejeme olej, vložíme malou bulvu čerstvého fenyklu pokrájeného na tenké plátky. Poté přidáme drobně pokrájenou cibuli a česnek. Nakonec nasypeme nahrubo natrhanou petržel. Často mícháme a smažíme při mírné teplotě 10 minut, až je fenykl měkký a mírně zlatavý.
- 3Vmícháme nakrájená rajčata a přilijeme víno. Dle chuti osolíme a opepříme. Za stálého míchání uvedeme do varu, poté snížíme teplotu, přikryjeme pánev poklicí a dusíme 15 minut. Přimícháme artyčoky a znovu pod poklicí dusíme dalších 10 minut. Mezitím připravíme těstoviny dle návodu na obalu. Hotové těstoviny slijeme. Trochu vody, ve které se vařily, si uchováme. Do omáčky přimícháme kapary, ochutnáme a podle potřeby dopepříme a dosolíme. Dle chuti můžeme přilít zbývající citronovou šťávu.
- 4Těstoviny smícháme s omáčkou. Pokud chceme trochu řidší omáčku, přilijeme trochu vody, ve které se vařily těstoviny. Ihned podáváme ozdobené nastrouhaným parmezánem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.