Pestrý vepřový sulc s jalovcem
225 min.
Ingredience
- 1,45kilogramyVepřové koleno
- 2kusyVepřové nožičky
- 3litryVoda pitná
- 2kusyBobkový list
- 1kusCibule
- 4stroužkyČesnek
- 6kusůNové koření celé
- 4kusyJalovec
- 1lžičkaPepř černý celý
- 4lžíceSůl
- 2kusyMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 0,33kusCeler bulvový
- Na ozdobu a dochucení
- 4kusyŠalotka
- 4špetkyPepř černý mletý
- 4špetkySůl
- 4špetkyPaprika mletá sladká
- 4špetkyPaprika mletá pálivá
- 600gramůChléb konzumní
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1868 kcal
Bílkoviny
134 g
Tuky
107 g
Sacharidy
88 g
Vláknina
4 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Vepřové zadní koleno a 2 vepřové nožičky důkladně očistíme a omyjeme. Koleno ostrým nožem podélně rozřízneme až ke kosti, aby se rychleji uvařilo. Maso dáme do většího hrnce, zalijeme 3 litry vody. Přidáme 2 bobkové listy, jednu celou očištěnou cibuli, 4 stroužky česneku, nové koření, jalovec, celý černý pepř a sůl. Vodu s masem přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pod poklicí vaříme 2-2,5 hodiny.
- 2Mezitím si očistíme mrkev, celer a petržel. Omytou zeleninu v celku vložíme do vývaru přibližně po dvou hodinách vaření a vše ještě vaříme minimálně 30 minut. Zelenina by se neměla rozvařit. Když je maso úplně měkké, vyjmeme ho z vývaru spolu s kořenovou zeleninou. Vývar přecedíme do druhého hrnce a odebereme z vrchu tuk. Maso obereme od kostí. Žilky, šlachy a tučné části dáme pryč. Poté (kdo má rád) kůži a maso pokrájíme na proužky, které odložíme do mísy. Během té doby, jak bude vývar (sulc) chladnout, budeme odebírat z povrchu tuk. Zeleninu nakrájíme na kostičky. Připravíme si hlubší porcelánové misky. Do nich na dno rozdělíme polovinu pokrájeného masa a opatrně přilijeme naběračkou chladnoucí vývar tak, aby maso bylo ponořené. Po chvíli (asi 5-8 minutách) na vrstvy masa rozložíme kousky pokrájené zeleniny a zase ji přelijeme vývarem. Po dalších 5-7 minutách rozdělíme zbylé maso a zalijeme ho vývarem. Maso musí být celkem zakryté. Misky se sulcem dáme na chladné místo a necháme ho vychladnout nejlépe do druhého dne.
- 3Druhý den z povrchu sulcu odebereme lžicí ztuhlé sádlo. Sulc z misek vyklopíme na talíře. Očištěné šalotky pokrájíme na kroužky a těmi ozdobíme kopečky sulcu. Ochutíme je špetkami čerstvě pomletým pepřem, solí, červenou sladkou a pálivou paprikou. K sulcu podáváme čerstvý chléb.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.