Pikantní bujon s chilli a masovými knedlíčky
140 min.
Ingredience
- masové knedlíčky
- 55gramůVepřové maso mleté
- 60gramůHovězí maso mleté
- 1špetkaSůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 1kusVejce slepičí
- 1kusRohlíky bílé
- n s chilli
- 1kusCibule
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 800gramůHovězí maso přední
- 0,5decilitrChilli omáčka
- 1kusChilli paprička
- 2špetkyPepř cayenský
- 200gramůPetržel kořen
- 1kusMrkev kořen
- 1kusČesnek
- 1lžícePetržel - nať
- 1kusPórek
- 1lžičkaSůl
- 1,5litryVoda pitná
- 2lžičkyWorcester (worcesterská omáčka)
- 1lžíceNakládaný zelený pepř
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
534 kcal
Bílkoviny
54 g
Tuky
21 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
6 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si knedlíčkovou směs: do misky si vodou namočíme pokrájený rohlík. Pak ho vymačkáme a promícháme s vepřovým a hovězím mletým masem, vajíčkem, solí a pepřem.
- 21 litr pikantního scezeného bujonu s chilli (bez masa a zeleniny) přivedeme k varu. Masovou knedlíčkovou směs přes děrované sítko (na noky) pomocí vařečky protlačíme do bujonu.
- 3Noky vaříme při mírné teplotě jen 5-10 minut. Až nakonec přidáme omytou pokrájenou petrželovou nať a podáváme.
- 4Pikantní bujon s chilli [27342]:
- 5Petrželovou nať omyjeme pod tekoucí vodou a drobně ji pokrájíme.
- 6Scezený světlý hovězí vývar přivedeme pomalu k varu. Vmícháme do něj 0.5 dl chilli omáčky, 2 lžičky worcesterské omáčky a 2 špetky cayenského pepře.
- 7Nakonec přidáme pokrájenou petrželku a podáváme.
- 8Hovězí světlý vývar [27325]:
- 9Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- 10Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
- 11Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- 12Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto by jsme měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
- 13Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- 14Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.