Pikantní chléb s olivami a Nivou z domácí pekárny
95 min.

Ingredience
- 200gramůMouka špaldová celozrnná
- 400mililitrůVoda pitná
- 300gramůMouka pšeničná hladká
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaOregano sušené
- 1lžičkaBazalka
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaMed včelí
- 20gramůDroždí
- 80gramůSýr Niva (Rokfór)
- 70gramůOlivy zelené
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
245 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
2 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
651 mg
Cukr
834 mg
Postup přípravy
- 1Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.
- 2Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů špaldové celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.
- 3Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1 decilitrem studené vody, přisypeme 300 gramů pšeničné hladké mouky, přidáme pepř a bazalku. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.
- 4Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
- 5Nivu nakrájíme na malé kostičky, olivy vypeckujeme a necháme na sítu okapat.
- 6Vykynuté těsto vyjmeme z formy na moukou posypanou pracovní plochu a zapracujeme do něj nakrájený sýr a rozpůlené olivy.
- 7Z formy odstraníme míchadla, dáme do ní těsto a vložíme ji zpět do pekárny. Nastavíme program pro pečení a pekárnu zapneme.
- 8Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout. Chléb krájíme až když je zcela chladný.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.