Pizza s přírodním ovčím sýrem a hříbky
43 min.
Ingredience
- Kvásek
- 22gramůDroždí
- 2špetkyMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaCukr krupice
- Na posypání těsta a vál
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Na potření plechu a mísy
- Pyré
- 400gramůRajčatové pyré Valfrutta
- 1stroužekČesnek
- 1lžičkaCukr třtinový
- 0,5lžíceOlej olivový extra panenský
- 2špetkyPepř černý mletý
- 140gramůSýr Oštiepok
- 3lžíceBazalka
- 1lžíceOregano sušené
- 0,5lžičkaSůl
- Restované hříbky
- 120gramůHříbky čerstvé
- 0,5špetkaSůl
- 2špetkyPepř bílý
- 2špetkyKmín drcený
- 0,5lžíceOlej olivový extra panenský
- Těsto na pizzu
- 200mililitrůVoda pitná
- 2gramyMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaSůl
- 20kusůOlivy s paprikovou náplní
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
193 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
14 g
Sacharidy
8 g
Vláknina
664 mg
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve připravíme těsto na pizzu: do mísy nasypeme hladkou mouku, promícháme ji s 1/2 lžičkou soli. V mouce uděláme důlek, rozdrobíme do něj čerstvé kvasnice, přidáme 2 špetky mouky, 1/2 lžičky cukru, 50ml vlažné vody a necháme vzejít kvásek. Jakmile kvásek vzejde, promícháme ho s moukou, postupně budeme přilévat do mouky vlažnou vodu (100-200ml podle druhu mouky) a vařečkou vymícháme hladké těsto. Těsto na pomoučeném válu znovu propracujeme rukama, až bude hladké, pružné. pokud by bylo třeba, můžeme o několik ml přidat vody více. Důležité je, aby těsto bylo vláčné, polotuhé, a nelepilo se. Těsto vložíme do mísy, kterou jsme si trochu vytřeli olejem, povrch těsta zlehka poprášíme moukou, zakryjeme ho a necháme kynout 25 minut.
- 2Mezitím si předehřejeme troubu na 220°C a 2 plechy na pečení si vytřeme olejem.
- 3Připravíme pyré na potření těsta: do misky dáme rajčatové pyré, utřený česnek, sůl, cukr, olej a čerstvě pomletý černý pepř. Směs dobře promícháme.
- 4Čerstvé očištěné hříbky nakrájíme na plátky. V pánvi s nepřilnavým dnem na rozehřátém oleji hříbky krátce orestujeme slabě dorůžova (přibližně po 1.5 minutě z každé strany. Osolíme je, ochutíme bílým pepřem a drceným kmínem. Přírodní ovčí sýr (neuzený oštiepok) nakrájíme na plátky. Snítku bazalky omyjeme, vodu setřepeme a otrhané lístky si odložíme. Zelené olivy s papričkou necháme z nálevu odkapat.
- 5Když je těsto vykynuté, na vále ho rozdělíme na 2 díly, z každého vytvoříme bochánek, který zlehka rozválíme. Pak rukama dotvoříme placku o průměru asi 25 cm. Placky položíme na plechy a těsto od středu se snažíme tlačit k okrajům. Povrch obou placek potřeme ochuceným pyré, poklademe na ně plátky hříbků, plátky sýru a zelené olivy s papričkou. Nakonec je posypeme sušeným oreganem. Pizzy vložíme do trouby na střed a pečeme 15-20 minut dozlatova. Přibližně 2 minuty před dopečením na pizzy hodíme několik lístků bazalky. Každou pizzu rozdělíme na poloviny a hned horké servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.