Platýs se špenátem a hroznovým vínem, přelitý rybím krémem
65 min.
Ingredience
- 600gramůPlatýz - filety
- 4lžíceOlej olivový
- 550mililitrůVývar rybí
- 65gramůMáslo čerstvé
- 400gramůBaby špenát
- 350gramůHroznové víno
- 200gramůKerblík
- 4kusyŠalotka
- 250mililitrůVíno bílé
- 250mililitrůNoilly Prat
- 500mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1214 kcal
Bílkoviny
53 g
Tuky
67 g
Sacharidy
87 g
Vláknina
9 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Oloupeme a nadrobno nakrájíme šalotky. V rendlíku rozehřejeme 15 g másla, přidáme nakrájené šalotky, které za stálého míchání na velmi mírném ohni necháme zesklovatět. Zalijeme vínem a vermutem Noilly Prat a vaříme, dokud se objem tekutin nezmenší na polovinu. Přilijeme 500 ml rybího vývaru a omáčku opět svaříme na polovinu. Přidáme šlehačku a za stálého míchání pokračujeme ve vaření, dokud omáčka nezíská konzistenci tekutého krému. Osolíme ji, opepříme, přecedíme přes jemné síto a udržujeme v teple.
- 2Troubu předehřejeme na 180°C. Ve velké pánvi nebo pekáčku opečeme na olivovém oleji plátky platýze, nejprve z jedné strany dozlatova, pak je obrátíme a asi minutu je opékáme z druhé strany. Podlijeme 50 ml rybího vývaru a dáme na 4-5 minut do trouby. Občas podléváme vypečenou šťávou.
- 3V rendlíku rozehřejeme 50 g másla, přidáme oprané a osušené listy baby špenátu. Ty na mírném ohni převracíme dokud špenát neuvadne.
- 4Kuličky hroznového vína vložíme do rybího krému a necháme prohřát. Nadrobno nasekáme kerblík
- 5Špenát upravíme na nahřáté talíře, navrch položíme plátky ryby, obložíme kuličkami vína a přelijeme rybím krémem. Posypeme kerblíkem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.