Plněné krůtí stehno s přílohou z jarní zeleniny
135 min.
Ingredience
- Příloha
- 1kilogramHrachové lusky
- 12kusůKarotka
- 200gramůCuketa
- 12kusůCibulka jarní
- 2lžíceOlej rostlinný
- 1hrstPetržel - nať
- 2kusyCibule
- 1kusKrůtí stehna
- 100gramůChřest bílý
- 1kusKapie
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2kusyCeler řapíkatý
- 100mililitrůVíno bílé
- 1lžíceBazalka
- 5stroužkůČesnek
- 3lžíceOlej olivový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
311 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
10 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
11 g
Cukr
18 g
Postup přípravy
- 1Stehno omyjeme, horní masitější část vykostíme, poté maso horní části stehna rozprostřeme. V případě, že je někde plát příliš vysoký, skrojíme ho, odkrojený díl použijeme jako "záplatu" do míst, kde je maso tenké a prosvítá.
- 2Příprava náplně: chřest neloupeme, pouze odkrojíme zdřevnatělé části stonků a opláchneme. Vložíme na 5 minut do vroucí osolené vody, ihned zchladíme ve vodě studené a necháme okapat. Očištěnou, zrníček zbavenou kapii nakrájíme na úzké proužky, oloupanou cibuli rozčtvrtíme, sůl s pepřem vetřeme do povrchu masa. Tam, kde vznikl prostor po kosti, vložíme lístky bazalky, chřest a kapii. Okraje masa přeložíme přes sebe, jehlicemi upevníme, poté stehy sešijeme. Plněné stehno ovážeme nití, aby se při pečení nerozpadlo, vložíme do zapékací mísy, obložíme nakrájenou cibulí, oloupanými stroužky česneku, pokrájeným řapíkatým celerem a zbylými proužky kapie.
- 3Pokapeme olejem, vínem, přikryjeme alobalem. Vložíme do trouby, předehřáté na 180°C, pečeme 70 minut do měkka. Poté alobal sejmeme a upečeme do červena. Upečené stehno necháme mírně vychladnout, poté z něj odstraníme nit, jehlici a maso nakrájíme. Spodní část stehna porcujeme až při servírování.
- 4Příprava přílohy: v době, kdy se maso peče, zeleninu očistíme, opláchneme, ploché lusky hrášku odložíme stranou. Mrkev a cukety nakrájíme na kostky, cibulky i s natí ponecháme vcelku. Zeleninu (vyjma hrášku) vložíme na rozehřátý olej, podlijeme 2 lžícemi vody a dusíme 12 minut. Osolíme až na závěr.
- 5Upečené a naporcované maso posypeme nasekanou petrželkou, přelijeme šťávou z výpeku a servírujeme se zeleninovou přílohou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.