Polévka s brokolicí a květákem
145 min.
Ingredience
- Zeleninový bujon [30258]
- 2kusyBobkový list
- 250gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 4kusyJalovec
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůMrkev kořen
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 250gramůPórek
- 2lžíceSůl mořská
- 200gramůTuřín
- 0,5litrVíno růžové
- 1lžičkaLibeček
- 1litrVoda pitná
- 150gramůAnglická slanina
- 100gramůMrkev kořen
- 250gramůCeler bulvový
- 0,5lžíceBazalka
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 2lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 2lžícePesto
- 3lžíceSherry brandy
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 200gramůKvěták
- 50gramůPetržel kudrnka
- 200gramůRomanesco
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
783 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
48 g
Sacharidy
54 g
Vláknina
14 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Anglickou slaninu pokrájíme na plátky a v hrnci je z každé strany osmažíme dozlatova, vyjmeme z pánve a odložíme.
- 2Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky. Očištěnou a omytou mrkev, celer a petržel pokrájíme na nudličky. Petržel kudrnku a bazalku omyjeme a drobně pokrájíme.
- 3V hrnci na rozpáleném másle a omastku ze slaniny podusíme kořenovou zeleninu.
- 4Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brokolici, květákové růžičky, bazalku a pomalu vaříme 5 - 6 minut.
- 5Ochutíme solí, pepřem, 2 lžícemi pasty Pesto, 3 lžícemi Sherry brandy, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a vaříme ještě přibližně 2 minuty.
- 6Porce posypeme petrželkou a podáváme s opraženou slaninou, kterou vložíme těsně před podáváním do polévky.
- 7Zeleninový bujon [30258]:
- 8Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- 9V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- 10Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- 11svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- 12Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- 13Případně dochutíme solí a pepřem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.