Polévka s houbami a uzeným halibutem

80 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
916 kcal
Bílkoviny
59 g
Tuky
40 g
Sacharidy
61 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nakládanou cizrnu scedíme a necháme odkapat. Sušené bílé hřiby namočíme do studené vody na 15 minut, pak je scedíme promyjeme v sítu vodou a necháme odkapat.
  • 2
    Omytou bazalku pokrájíme na proužky. Uzeného halibuta opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme a pokrájíme ho na větší kousky.
  • 3
    V hrnci si rozpálíme olej s máslem a houby s cizrnou a bazalkou krátce podusíme. Přilijeme 1 litr bujonu z mušlí a když přijde k varu, snížíme teplotu a houby vaříme asi 4 minuty, pak přidáme halibuta a vaříme 5 minut.
  • 4
    Polévku dochutíme solí, pepřem, přimícháme 1 dl rozšlehané zakysané smetany, za stálého míchání necháme přejít varem a podáváme.
  • 5
    Bujon z mušlí a ryb [30049]:
  • 6
    Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
  • 7
    Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
  • 8
    Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
  • 9
    Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
  • 10
    Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.