Polévka s kadeřávkem a klobásou

150 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
768 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
39 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
17 g
Cukr
8 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Dobře omyjeme a nakrájíme listy kadeřávku na nudličky (kadeřavá kapusta).
  • 2
    Na kostky si pokrájíme očištěné a omyté nové brambory. Očištěnou a omytou mrkev s petrželí pokrájíme na tenká kolečka. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Omyjeme a otrháme lístky čerstvé majoránky, pokrájíme nadrobno a odložíme do misky.
  • 3
    Prorostlou slaninu pokrájíme na nudličky, pikantní klobásu na kolečka.
  • 4
    V hrnci si rozpustíme slaninu s husím sádlem, a cibuli zpěníme. Přidáme kadeřávek, mrkev, petržel a majoránku. Promícháme a krátce osmažíme (3-4 minuty), zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu, přidáme bobkový list, ochutíme solí, pepřem a novým kořením. Doložíme brambory a vaříme při mírné teplotě 10 minut, pak přidáme pokrájenou klobásu a vaříme dalších 5-7 minut.
  • 5
    Nakonec přimícháme 0,5 dl smetany, kterou jsme smíchali s hořčicí, dochutíme solí, povaříme ještě asi 2 minuty a podáváme.
  • 6
    Zeleninový bujon [30258]:
  • 7
    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
  • 8
    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
  • 9
    Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
  • 10
    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
  • 11
    Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
  • 12
    Případně dochutíme solí a pepřem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.