Polévka s kadeřávkem a klobásou
150 min.
Ingredience
- Zeleninový bujon [30258]
- 2kusyBobkový list
- 250gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 4kusyJalovec
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůMrkev kořen
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 250gramůPórek
- 2lžíceSůl mořská
- 200gramůTuřín
- 0,5litrVíno růžové
- 1litrVoda pitná
- 1lžičkaLibeček
- 250gramůBrambory
- 100gramůMrkev kořen
- 200gramůPetržel kořen
- 1kusCibule
- 1lžíceMajoránka
- 50gramůSlanina vepřová
- 100gramůKlobása Dunajská
- 1lžíceHusí sádlo
- 2kusyBobkový list
- 2lžičkySůl
- 1lžičkaPepř bílý
- 1špetkaNové koření mleté
- 0,5decilitrSmetana 12% (konzumní)
- 1lžíceHořčice
- 600gramůKapusta kadeřavá
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
768 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
39 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
17 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Dobře omyjeme a nakrájíme listy kadeřávku na nudličky (kadeřavá kapusta).
- 2Na kostky si pokrájíme očištěné a omyté nové brambory. Očištěnou a omytou mrkev s petrželí pokrájíme na tenká kolečka. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Omyjeme a otrháme lístky čerstvé majoránky, pokrájíme nadrobno a odložíme do misky.
- 3Prorostlou slaninu pokrájíme na nudličky, pikantní klobásu na kolečka.
- 4V hrnci si rozpustíme slaninu s husím sádlem, a cibuli zpěníme. Přidáme kadeřávek, mrkev, petržel a majoránku. Promícháme a krátce osmažíme (3-4 minuty), zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu, přidáme bobkový list, ochutíme solí, pepřem a novým kořením. Doložíme brambory a vaříme při mírné teplotě 10 minut, pak přidáme pokrájenou klobásu a vaříme dalších 5-7 minut.
- 5Nakonec přimícháme 0,5 dl smetany, kterou jsme smíchali s hořčicí, dochutíme solí, povaříme ještě asi 2 minuty a podáváme.
- 6Zeleninový bujon [30258]:
- 7Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- 8V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- 9Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- 10svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- 11Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- 12Případně dochutíme solí a pepřem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.