Polévka s kaprem a zázvorem
100 min.
Ingredience
- Rybí vývar s fenyklem [29924]
- 1kusBobkový list
- 0,5lžíceBazalka
- 150gramůCeler bulvový
- 4kusyNové koření celé
- 2kusyCibule
- 200gramůFenykl sladký - hlíza
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 150gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 1lžičkaPepř černý celý
- 0,5lžíceOregano čerstvé
- 0,5lžičkaPaprika mletá pálivá
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 0,5decilitrVíno bílé
- 1lžícePetržel kudrnka
- 150gramůPetržel kořen
- 1litrVoda pitná
- 0,5lžíceSůl
- 500gramůRybí hlavy
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1,5lžíceCukr třtinový
- 5lžicVíno červené
- 1lžícePetržel - nať
- 200gramůKapr obecný
- 0,5lžičkaSůl
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaKmín drcený
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1lžíceCitronová šťáva
- 20gramůZázvor celý
- 1lžíceOlej olivový extra panenský
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
526 kcal
Bílkoviny
32 g
Tuky
33 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
6 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Uvařený studený rybí vývar scedíme (abychom dosáhli čistého rybího bujonu).
- 2V hrnci rozpustíme máslo, přidáme třtinový cukr, který za stálého míchání zkaramelizujeme, hned do něj opatrně přimícháme 2 lžíce hladké mouky a následně 5 lžic červeného vína. Vše promícháme, aby se ingredience spojily, pak přilijeme čistý rybí bujon (1 litr), který přivedeme k varu.
- 3Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
- 4Omyté a osušené filety z kapra pokrájíme na pásky, osolíme, posypeme drceným kmínem a pepřem. Pokapeme citronovou šťávou a odložíme do misky na 10 minut. Očištěný a omytý zázvor pokrájíme na malé kostičky.
- 5V pánvi si rozpálíme máslo (2 lžíce) s olejem a rybí filety krátce dozlatova orestujeme. Přidáme je spolu ss zázvorem do karamelového bujonu a povaříme 5 minut. Dochutíme solí a pepřem.
- 6Polévku podáváme s petrželkou.
- 7Rybí vývar s fenyklem [29924]:
- 8Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
- 9Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
- 10V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
- 11Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.