Polévka s kukuřicí a okrou
140 min.
Ingredience
- Zeleninový bujon [30258]
- 2kusyBobkový list
- 250gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 4kusyJalovec
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůMrkev kořen
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 250gramůPórek
- 2lžíceSůl mořská
- 200gramůTuřín
- 0,5litrVíno růžové
- 1litrVoda pitná
- 1lžičkaLibeček
- 250gramůOkra - Ibišek jedlý
- 1lžíceOlej olivový
- 2lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 0,5lžičkaChilli koření mleté
- 0,5lžíceKoriandr čerstvý
- 250gramůKukuřice cukrová nakládaná
- 1,5lžíceMouka kukuřičná
- 3lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
596 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
28 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
16 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Mladou okru (do 4 cm dlouhou) omyjeme a odřežeme stopky. Zapékací misku vymažeme (nebo vystříkáme) lehce olivovým olejem. Okru posypeme solí, mletým pepřem černým a mletým pepřem 4 barev, chilli.
- 2Předehřejeme troubu na 220°C a okru upečeme tak, že ji každých 5 minut promícháme. Pečeme do zlatohněda přibližně 15 minut.
- 3Koriandr omyjeme a otrháme lístky, které použijeme na ozdobu polévky.
- 4Mezitím v 1 litru zeleninového bujonu povaříme nakládanou kukuřici, kterou jsme předtím scedili a nechali odkapat. Přimícháme kukuřičnou mouku a 2 lžíce másla a osolíme pode chuti. Vaříme přibližně 4 - 6 minut.
- 5Polévku posypeme lístky koriandru, na každou porci polévky poklademe upečenou okru a podáváme.
- 6Zeleninový bujon [30258]:
- 7Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- 8V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- 9Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- 10svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- 11Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- 12Případně dochutíme solí a pepřem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.