Polévka s řeřichou z Podkrkonoší

95 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
458 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
29 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
7 g
Cukr
5 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Řeřichu omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a v hrnci na rozpuštěném másle ji zpěníme dorůžova. Zaprášíme moukou, promícháme a zalijeme 1 l zeleninového bujonu a přivedeme k varu. Ochutíme bílým pepřem, špetkou muškátového oříšku a polévku povaříme 5 minut. Poté do polévky přimícháme 1 dl sladké smetany, dochutíme solí, přimícháme 40 g pokrájené řeřichy a provaříme 1-2 minuty.
  • 2
    1 dl smetany vyšleháme na tuhou šlehačku. Polévku nalijeme do talířů, na každou porci dáme kopeček šlehačky, který posypeme zbylou řeřichou a podáváme.
  • 3
    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
  • 4
    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
  • 5
    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku a nakrájíme.
  • 6
    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, potom přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
  • 7
    Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
  • 8
    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tím získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.