Polévka s řeřichou z Podkrkonoší
95 min.
Ingredience
- 80gramůŘeřicha
- 1kusCibule
- 30gramůMáslo čerstvé
- 20gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 0,5lžičkaSůl
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]
- 1lžičkaBazalka
- 1kusBobkový list
- 100gramůCeler bulvový
- 1lžičkaEstragon
- 250gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 150gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 300gramůPórek
- 1lžičkaSaturejka
- 0,5lžíceSůl mořská
- 2kusyŠalotka
- 1,5litryVoda pitná
- 3lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
458 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
29 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
7 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Řeřichu omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a v hrnci na rozpuštěném másle ji zpěníme dorůžova. Zaprášíme moukou, promícháme a zalijeme 1 l zeleninového bujonu a přivedeme k varu. Ochutíme bílým pepřem, špetkou muškátového oříšku a polévku povaříme 5 minut. Poté do polévky přimícháme 1 dl sladké smetany, dochutíme solí, přimícháme 40 g pokrájené řeřichy a provaříme 1-2 minuty.
- 21 dl smetany vyšleháme na tuhou šlehačku. Polévku nalijeme do talířů, na každou porci dáme kopeček šlehačky, který posypeme zbylou řeřichou a podáváme.
- 3Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- 4Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- 5Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku a nakrájíme.
- 6V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, potom přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- 7Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- 8Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tím získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.