Polévka z hnědé čočky s mrkví
70 min.
Ingredience
- 100gramůČočka jedlá
- 600mililitrůVoda pitná
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 1kusMrkev kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 2lžíceCeler - nať
- 80gramůBrambory
- 40gramůSlanina vepřová
- 1lžičkaMajoránka
- 1kusBobkový list
- 0,25lžičkaSůl
- Jíška
- 1lžičkaMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
Počet porcí:
2Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
359 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
10 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
20 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Omytou a přebranou hnědou čočku namočíme přibližně na 2 hodiny do studené vody. Mezitím si očistíme cibuli, 2 stroužky česneku a mrkev. Omyjeme snítky petrželové a celerové natě. Cibuli pokrájíme nadrobno. 1 středně velký brambor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky.
- 2V hrnci si vysmažíme na kostičky pokrájenou slaninu, jakmile pustí omastek, přidáme cibuli, zpěníme ji, přidáme scezenou čočku, přilejeme horkou vodu a polévku přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a polévku vaříme 15 minut. Pak do ní vložíme 1 stroužek česneku, pokrájené brambory, mrkev, svázané snítky natě, majoránku, bobkový list, zakryjeme hrnec poklicí, pomalu budeme čočku vařit přibližně 35 minut.
- 3V teflonové pánvi si opečeme nasucho 1 lžičku hladé mouky na světlou jíšku, ke konci přidáme sladkou papriku, promícháme a jíšku zamícháme do polévky. Jíšku v polévce vaříme přibližně 5-7 minut. Polévku dochutíme solí a utřeným česnekem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 28. 2. 2016
Polévka z hnědé čočky s mrkví
K vyzkoušení jsem si vybrala tento recept. Použila jsem všechny ingredience, ale dělala jiným postupem. Čočku většinou nenamáčím, je celkem rychle uvařená. A pokud ano, tak vodu neslévám, ale čočku vařím v ní. Nedělala jsem tzv. suchou jíšku, když jsem si mohla připravit normální jíšku na slanině a cibuli, nakonec jsem do jíšky vmíchala mletou papriku a odstavila. Paprika by se měla nechat vždy rozvonět a nechat"pustit" barvu na trošce nějakého tuku. Jen za stálého míchání zpěnit a odstavit, jelikož paprika dlouhým restováním ráda hořkne. Svázané natě mívám v mrazničce, skladuji tak na podzim přebytky ze zahrádky a používám do různých polévek a vývarů. Česnek jsem přidala ke konci vaření a najednou, taktéž úplně nakonec majoránku a menší množství než uvádí recept. Čas vaření si musí každý uhlídat sám, aby se čočka nerozvařila, zelenina byla měkká a polévka dobře provařená. Chutnala nám, přidávám ještě malinko octa, ale to je o chuti každého. Vody a soli jsem dala dle potřeby. Takže nevím, jak zhodnotit....palec nahoru za chuť ale dělala bych jiným postupem.