Polévka z květáku a česneku

135 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
640 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
37 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
13 g
Cukr
11 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Česnek zabalíme do alobalu a dáme péct na 60 minut při 180 °C. Upečený česnek vyjmeme z trouby, rozbalíme, necháme vychladnout.
  • 2
    Poté vymačkáme pečenou dužinu z jednotlivých stroužků.
  • 3
    Očistíme a pokrájíme květák, jednu a půl květákové hlávky pokrájíme na drobné kousky, zbytek rozebereme na růžičky.
  • 4
    Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Polovinu oleje rozpálíme v hrnci, přidáme cibuli a osmažíme dozlatova, poté přisypeme jemně pokrájený květák, tymián. Vše podlijeme vínem.
  • 5
    Necháme zredukovat víno na polovinu objemu. Poté přilijeme vývar.
  • 6
    Uvedeme k varu a přiklopené necháme 15 minut vařit. Pak odklopíme a vaříme ještě 12 minut.
  • 7
    Sýr nastrouháme, smícháme se smetanou a směs přimícháme do polévky, z které jsme odstranili tymián.
  • 8
    Necháme rozpálit zbytek oleje a osmahneme na něm růžičky květáku.
  • 9
    Smažíme do zhnědnutí, poté osolíme a opepříme. Květák přendáme do trouby a pečeme při 200 °C 12 minut.
  • 10
    Pečeným květákem ozdobíme porce polévky, posypeme sekanou petrželkou a ihned servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.