Polévka z květáku a česneku
135 min.
Ingredience
- 60gramůČesnek
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 50mililitrůOlej olivový
- 70gramůCibule
- 6gramůTymián čerstvý
- 130mililitrůVíno bílé
- 750mililitrůVývar zeleninový
- 250mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 130gramůSýr Parmezán
- 6gramůPetržel - nať
- 2kilogramyKvěták
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
640 kcal
Bílkoviny
29 g
Tuky
37 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
13 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Česnek zabalíme do alobalu a dáme péct na 60 minut při 180 °C. Upečený česnek vyjmeme z trouby, rozbalíme, necháme vychladnout.
- 2Poté vymačkáme pečenou dužinu z jednotlivých stroužků.
- 3Očistíme a pokrájíme květák, jednu a půl květákové hlávky pokrájíme na drobné kousky, zbytek rozebereme na růžičky.
- 4Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Polovinu oleje rozpálíme v hrnci, přidáme cibuli a osmažíme dozlatova, poté přisypeme jemně pokrájený květák, tymián. Vše podlijeme vínem.
- 5Necháme zredukovat víno na polovinu objemu. Poté přilijeme vývar.
- 6Uvedeme k varu a přiklopené necháme 15 minut vařit. Pak odklopíme a vaříme ještě 12 minut.
- 7Sýr nastrouháme, smícháme se smetanou a směs přimícháme do polévky, z které jsme odstranili tymián.
- 8Necháme rozpálit zbytek oleje a osmahneme na něm růžičky květáku.
- 9Smažíme do zhnědnutí, poté osolíme a opepříme. Květák přendáme do trouby a pečeme při 200 °C 12 minut.
- 10Pečeným květákem ozdobíme porce polévky, posypeme sekanou petrželkou a ihned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.