Polévka zeleninová s Basmati rýží
140 min.
Ingredience
- Zeleninový bujon [30258]
- 2kusyBobkový list
- 250gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 4kusyJalovec
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůMrkev kořen
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 250gramůPórek
- 2lžíceSůl mořská
- 200gramůTuřín
- 0,5litrVíno růžové
- 1litrVoda pitná
- 1lžičkaLibeček
- 50gramůPastinák
- 100gramůMrkev kořen
- 2lžíceKoriandr čerstvý
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaSůl
- 50gramůRýže Basmati
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
535 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
27 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
11 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Mrkev a pastinák očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka.
- 2V hrnci si rozpustíme máslo a zeleninu podusíme, přilijeme 1 litr zeleninového bujonu a přivedeme k varu.
- 3Koriandr omyjeme a necháme odkapat. Polovinu bylinek (1 lžíce) - lístky drobně pokrájíme a odložíme. Druhou polovinu (1 lžíce) - svážeme nití a vložíme do vařícího zeleninového bujonu. Při mírné teplotě vaříme 10 minut. Přidáme uvařenou Basmati rýži (uvaříme si ji předem podle receptu), pokrájený koriandr a vaříme ještě asi 3-4 minuty.
- 4Z polévky vyjmeme svázené bylinky, pro pikantnost dochutíme čerstvě pomletým pepřem, solí a podáváme.
- 5Zeleninový bujon [30258]:
- 6Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- 7V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- 8Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- 9svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- 10Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- 11Případně dochutíme solí a pepřem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.