Pórek s holandskou omáčkou s růžovým grapefruitem
40 min.
Ingredience
- 8kusůPórek
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2stroužkyČesnek
- 1lžičkaSůl
- 0,2lžičkaPepř černý mletý
- 2lžíceTymián čerstvý
- 1lžíceKerblík
- 1mililitrVoda pitná
- Holandská omáčka s růžovým grapefruitem podle Ramsaye [47721]
- 1kusCitrony
- 1kusGrapefruity
- 6kusůKoriandr celý
- 150mililitrůOlej olivový
- 1špetkaPepř cayenský
- 1lžičkaSůl
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceVoda pitná
- Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]
- 40mililitrůOcet vinný
- 150mililitrůOlej olivový
- 0,2lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1589 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
107 g
Sacharidy
152 g
Vláknina
23 g
Cukr
42 g
Postup přípravy
- 1Velké pórky očistíme, odstraníme tuhou vrchní vrstvu a dobře opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Máslo pokrájíme na kostičky a oloupané stroužky česneku na čtvrtky.
- 2Omyté pórky vyrovnáme do pekáče hlubokého asi 5 cm, aby byly dobře natěsnány. Posolíme je mořskou solí, opepříme čerstvě mletým pepřem a přelijeme je vodou tak, aby byly zcela zatopené. Navrch rozložíme máslo, česnek a několik snítek čerstvého tymiánu, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 180°C.
- 3Pečeme 20-25 minut ve vlastní šťávě, občas kontrolujeme, nejsou-li pórky příliš vysušené, v tom případě přidáme 1 nebo 2 lžíce vody. Pečené pórky vyjmuté z trouby musí být měkké, ale musí zůstat vcelku. Necháme je vychladnout a vychladlé potom dáme do chladničky asi na 1/2 hodiny ztuhnout. Úplně studené pórky nakrájíme na třetiny, obalíme základní zálivkou vinaigrette podle Ramsaye a po 6 kusech rozdělíme na talíře.
- 4Servírujeme je přelité holandskou omáčkou s růžovým grapefruitem podle Ramsaye a ozdobené snítkou kerblíku.
- 6Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:
- 7Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme.
- 8Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.
- 9Před použitím dobře protřepeme.
- 11Holandská omáčka s růžovým grapefruitem podle Ramsaye [47721]:
- 12Z 1 růžového grapefruitu ostrouháme kůru, vymačkáme šťávu, dále pak vymačkáme šťávu z 1 citronu a rozdrtíme 6 semen koriandru. Olivový olej mírně zahřejeme.
- 13Misku s teplou vodou, žloutky a koriandrem zahříváme ve vroucí vodní lázni, směs šleháme, až žloutky zblednou. Misku odstavíme, směs šleháme ještě asi 3 minuty, až mírně zchladne a za stálého šlehání velmi pomalu přiléváme olej.
- 14Grapefruitovou šťávu s kůrou v rendlíku zahříváme při střední teplotě, až se odpaří na obsah asi 3 lžic, vše pak všleháme do holandské omáčky. Podle chuti přisolíme mořskou solí.
- 15Takto připravená omáčka je vhodná k rybám, zvláště k pstruhovitým a lososovitým. Musí se ihned spotřebovat.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.