Pórková polévka se slaninou
70 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 180gramůBrambory
- 100gramůSlanina vepřová
- 3kusyPórek
- 900mililitrůVývar zeleninový
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
726 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
47 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
8 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Peředem si připravíme jeden litr zeleninového vývaru. Ten můžeme uvařit klasicky z kořenové zeleniny, nebo použijeme polotovar.
- 2Polévku budeme vařit ve větším polévkovém hrnci.
- 3Nejprve si na prudkém ohni rozpustíme máslo, na něm pak opékáme malé kostičky slaniny.
- 4Mladý pórek nakrájíme na kolečka, důkladně omyjeme a restujeme spolu se slaninou. Nakonec přidáme kostičky brambor a prolisovaný česnek.
- 5Vše opékáme přibližně pět minut. Nezapomeneme míchat, aby se zelenina nepřichytávala.
- 6Po pěti minutách zalijeme hotovým zeleninovým vývarem, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme přibližně 20 minut.
- 7Z polévky oddělíme zhruba polovinu brambor, slaniny a pórku. Zbytek polévky rozmixujeme.
- 8Pro zjemnění do hotové polévky vmícháme 33% smetanu.
- 9Polévku už jen dochutíme solí, pepřem a podáváme.
- 10Do jednotlivých porcí rozdělíme nerozmixované brambory, slaninu a pórek.
- 11Máme-li dostatek času, můžeme si na ozdobu připravit smaženou cibulku.
- 12Na slabé kroužky nakrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném oleji,
- 13nejlépe ve fritovacím hrnci. Poté odsajeme ubrouskem přebytečný olej a úplně nakonec křupavou cibulku osolíme. Tou pak ozdobíme každou porci polévky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
st 18. 5. 2016
Pórková polévka se slaninou
Polévka zavoněla slaninou. Byla dobrá. Takové polévky u nás doma můžeme. Díky za tip. 🙂