Pórková polévka se slaninou

70 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
726 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
47 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
8 g
Cukr
11 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Peředem si připravíme jeden litr zeleninového vývaru. Ten můžeme uvařit klasicky z kořenové zeleniny, nebo použijeme polotovar.
  • 2
    Polévku budeme vařit ve větším polévkovém hrnci.
  • 3
    Nejprve si na prudkém ohni rozpustíme máslo, na něm pak opékáme malé kostičky slaniny.
  • 4
    Mladý pórek nakrájíme na kolečka, důkladně omyjeme a restujeme spolu se slaninou. Nakonec přidáme kostičky brambor a prolisovaný česnek.
  • 5
    Vše opékáme přibližně pět minut. Nezapomeneme míchat, aby se zelenina nepřichytávala.
  • 6
    Po pěti minutách zalijeme hotovým zeleninovým vývarem, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme přibližně 20 minut.
  • 7
    Z polévky oddělíme zhruba polovinu brambor, slaniny a pórku. Zbytek polévky rozmixujeme.
  • 8
    Pro zjemnění do hotové polévky vmícháme 33% smetanu.
  • 9
    Polévku už jen dochutíme solí, pepřem a podáváme.
  • 10
    Do jednotlivých porcí rozdělíme nerozmixované brambory, slaninu a pórek.
  • 11
    Máme-li dostatek času, můžeme si na ozdobu připravit smaženou cibulku.
  • 12
    Na slabé kroužky nakrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném oleji,
  • 13
    nejlépe ve fritovacím hrnci. Poté odsajeme ubrouskem přebytečný olej a úplně nakonec křupavou cibulku osolíme. Tou pak ozdobíme každou porci polévky.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
st 18. 5. 2016
Pórková polévka se slaninou
Polévka zavoněla slaninou. Byla dobrá. Takové polévky u nás doma můžeme. Díky za tip. 🙂