Pošumavský šterc

70 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
406 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
21 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
5 g
Cukr
75 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Brambory omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme doměkka přibližně 20 minut. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme do větší mísy. Přidáme k nim sůl, pepř, drcený kmín, rozetřený česnek, majoránku a hladkou mouku (5-6 lžic). Důkladně promícháme, aby se těsto nelepilo. Těsto připomíná drobenku.
  • 2
    Zapékací mísu silně vymažeme sádlem. Těsto dáme do mísy, rozetřeme a dáme do rozehřáté trouby péct. Pečeme při 190°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
  • 3
    Potom upečené těsto přendáme na velkou pánev, přelijeme rozpuštěným máslem, mlékem a pomalu smažíme do doby, dokud se mléko nevsákne.
  • 4
    Šterc nakrájíme na díly a podáváme s podmáslím. Je dobrý teplý i studený.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
po 20. 6. 2016
Pošumavský šterc
„Opět obcházeli, tentokráte směrem jižním k Luznému a Marberku, na jehožto stráních pracovali dřevorubci. Přišli právě, když tito si vařili oběd. Visel černý kotel nad ohněm, v kotlu voda vřela, nasypali černé, žitné mouky a trochu soli, zavařili mouku do jisté houšťky, ustavičně dřevěnou měchačkou míchajíce, pak vodu slili a zbývající v kotlu hustou kaši silně omastili. „Šterc“ byl hotov, jedli jej z kotlu, přijídajíce z velkého krajáče ssedlého mléka. Příručí okusil, i chutnalo mu dobře, ale zdál se mu šterc přespříliš mastným. Řekl jim to, oni pak odvětili, že jinak býti nemůže, bez omastku že by se nenasytili a těžké, namáhavé práce své konati nemohli.“ cit : Karel Klostermann / Ze světa lesních samot