Prejt z naklíčené čočky
55 min.
Ingredience
- 250gramůČočka jedlá
- 150gramůJáhly - loupané proso
- 4kusyNové koření celé
- 1kusBobkový list
- 1lžíceMajoránka
- 0,5lžíceSůl
- 1kusCibule
- 4stroužkyČesnek
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 2špetkyZázvor mletý
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 3špetkyPaprika mletá pálivá
- 4lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 3,4litryVoda pitná
- 4krajíceChléb konzumní
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
709 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
23 g
Sacharidy
100 g
Vláknina
23 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Čočku přebereme, v sítu promyjeme a dáme do hrnce s 5 dl vody. Necháme ji namočenou do druhého dne. Druhý den vodu slijeme, čočku propláchneme v sítu pod tekoucí vodou, dáme ji nazpět do hrnce a necháme ji naklíčit 1–2 dny. Během těch dvou dnů čočku 1–2x promyjeme pod tekoucí vodou.
- 2Třetí den spaříme jáhly asi 2 litry vody. Čočku a jáhly dáme do hrnce, promícháme a zalijeme 9 dl vody. Přidáme nové koření, bobkový list a vaříme přibližně 60 minut doměkka.
- 3Větší cibuli očistíme, drobně pokrájíme a v pánvi na 2 lžících másla ji usmažíme dozlatova. Uvařenou čočku scedíme z přebytečné vody. Přidáme usmaženou cibuli i s omastkem, sůl, majoránku, prolisovaný česnek, pepř, zázvor, červenou sladkou a pálivou papriku a ještě 2 lžíce másla. Směs dobře promícháme a dáme ji olejem vymaštěného pekáčku. Pečeme do zlatohněda v předehřáté troubě na 230 °C přibližně 20 minut. Upečený prejt podáváme s chlebem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.