Rajčatový salát s hruškami, švestkami a omáčkou s meruňek a medu
55 min.
Ingredience
- 4kusyMeruňky
- 1špetkaKoriandr mletý
- 2lžíceMed včelí
- 2kusyOřechy vlašské
- 2kusyRajčata
- 2lžíceOlej olivový
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2kusyHrušky
- 2kusyŠvestky
- 2kusyRyngle
- 1lžičkaSezam - semena
- 1kusPomeranče
- 100mililitrůDžus broskvový
- 1špetkaKari koření
- 2kusyBazalka
- 2kusyMáta
- 50gramůMaliny
- 100mililitrůVoda pitná
- 0,25kusChilli paprička
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
504 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
37 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
10 g
Cukr
29 g
Postup přípravy
- 1Zralé meruňky důkladně omyjeme, odstraníme pecky, dužinu pokrájíme na malé kousky. Přemístíme do kastrůlku, přidáme kousek chilli papričky, mletý koriandr, 100 ml vody, přivedeme k varu a přibližně 10 - 15 minut povaříme. Poté papričku vyjmeme a meruňky v mixéru rozmixujeme do hladké konzistence.
- 2Broskvový džus rozmícháme s medem, vlime do pánve a necháme zredukovat na polovinu množství. Přisypeme na jemno nastrouhané ořechy, přidáme meruňky, propasírované přes husté síto.
- 3Rajčata opláchneme, očistíme, rozkrojíme podélně, poté ještě na malé klínky. V misce je promícháem s olivovým olejem, ochutíme solí a pepřem. Hrušky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince, i se slupkou je pokrájíme na plátky široké cca 0,5 cm. Ty znovu překrájíme na klínky. Švestky i blumy omyjeme a nařízneme tak, abychom mohli vyjmout pecky. Pokrájíme je na tenké plátky a smícháme s hruškami, sezamem, šťávou vymačkanou z pomeranče i kari kořením. Bazalkové listy a lístky citronové máty naporcujeme ostrým nožem na tenkou slámu.
- 4Do středu každého talíře naaranžujeme směs švestek, blum a hrušek, přidáme rajčata, doplníme čerstvými malinami, posypeme bylinkami, zakápneme džusem z ovoce. Dokola salát přelijeme meruňkovo-medovou omáčkou, ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.