Rajčatový salát s hruškami, švestkami a omáčkou s meruňek a medu

55 min.
Evropa

Postup přípravy

  • 1
    Zralé meruňky důkladně omyjeme, odstraníme pecky, dužinu pokrájíme na malé kousky. Přemístíme do kastrůlku, přidáme kousek chilli papričky, mletý koriandr, 100 ml vody, přivedeme k varu a přibližně 10 - 15 minut povaříme. Poté papričku vyjmeme a meruňky v mixéru rozmixujeme do hladké konzistence.
  • 2
    Broskvový džus rozmícháme s medem, vlime do pánve a necháme zredukovat na polovinu množství. Přisypeme na jemno nastrouhané ořechy, přidáme meruňky, propasírované přes husté síto.
  • 3
    Rajčata opláchneme, očistíme, rozkrojíme podélně, poté ještě na malé klínky. V misce je promícháem s olivovým olejem, ochutíme solí a pepřem. Hrušky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince, i se slupkou je pokrájíme na plátky široké cca 0,5 cm. Ty znovu překrájíme na klínky. Švestky i blumy omyjeme a nařízneme tak, abychom mohli vyjmout pecky. Pokrájíme je na tenké plátky a smícháme s hruškami, sezamem, šťávou vymačkanou z pomeranče i kari kořením. Bazalkové listy a lístky citronové máty naporcujeme ostrým nožem na tenkou slámu.
  • 4
    Do středu každého talíře naaranžujeme směs švestek, blum a hrušek, přidáme rajčata, doplníme čerstvými malinami, posypeme bylinkami, zakápneme džusem z ovoce. Dokola salát přelijeme meruňkovo-medovou omáčkou, ihned podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.