Rajská polévka s kapucínským hráškem
155 min.
Ingredience
- Jehněčí masový vývar
- 2kusyBobkový list
- 3kusyCibule
- 200gramůHrášek
- 60gramůCeler - nať
- 750gramůJehněčí krkovice
- 200gramůKosti hovězí morkové
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 60gramůPetržel - nať
- 200gramůPórek
- 0,5lžíceSůl
- 2decilitryVíno bílé
- 1,5litryVoda pitná
- 200gramůKvěták
- 3stroužkyČesnek
- 3kusyCibule
- 400gramůRajčata
- 60lžicPetržel - nať
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaSůl
- 2lžičkyCukr třtinový
- 2decilitryVíno bílé
- 2špetkyChilli koření mleté
- 3kusyČesnek
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1349 kcal
Bílkoviny
46 g
Tuky
99 g
Sacharidy
55 g
Vláknina
12 g
Cukr
19 g
Postup přípravy
- 1Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. 400 g rajčat omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme. Omyté tymiánové lístky pokrájíme nadrobno. Hrášek z konzervy scedíme.
- 2V pánvi na rozpuštěném másle zpěníme cibuli s česnekem, přidáme rajčata, která osolíme, ochutíme pepřem, hnědým cukrem a chilli.
- 3Podušenou směs dáme do mixeru a jemně ji rozmixujeme.
- 4V hrnci přivedeme k varu 8 dl jehněčího vývaru s 2 dl bílého vína, přimícháme rozmixovanou směs a vaříme 5 minut. Přidáme scezený sterilovaný hrášek, bylinky, promícháme, dochutíme solí a podáváme.
- 5Jehněčí masový vývar [28495]:
- 6Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné, omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- 7Mezitím očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
- 8V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
- 9Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme je z vývaru.
- 10Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme podávat s nakrájenými plátky masa.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.