Řízek od našeho pekaře
55 min.
Ingredience
- 2kusyŽemle tuková
- 1decilitrMléko polotučné
- 3lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 40gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaSardelová pasta
- 1kusVejce slepičí
- 1,5lžícePetržel kudrnka
- 0,5lžíceLibeček
- 2špetkyPaprika mletá pálivá
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžíceSádlo škvařené
- 0,5decilitrVíno bílé
- 50gramůUzené maso vařené
- 200gramůRýže dušená
- 400gramůVepřový bok
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
716 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
62 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
472 mg
Cukr
205 mg
Postup přípravy
- 1Na masovém strojku pomeleme uzené vařené maso s žemlí, kterou jsme měli namočenou v mléce. Pomletou směs vložíme do mísy, přidáme sůl podle chuti, pepř, máslo, vejce, drobně pokrájenou petrželku (5 lístků odložíme na ozdobu), libeček, pálivou papriku, sardelovou pastu a dobře promícháme.
- 2Prorostlý bůček omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné přibližně 1,5 cm.
- 3Maso pořádně naklepeme (plátek bude po naklepání téměř jednou tak velký). Směs rozdělíme na 5 dílů. Každý díl dáme na 1/2 plátku bůčku, druhou polovinou směs překryjeme a konce sklepneme paličkou nebo uzavřeme párátky. Dlaní pak řízek stlačíme na rovnoměrnou výšku.
- 4Řízky osolíme (0,5 lžičky z každé strany) a zlehka obalíme v mouce. V zapékací míse rozpálíme sádlo, naskládáme do něj řízky a v předem vyhřáté troubě na 250°C zprudka zapečeme. Po 10 minutách snížíme teplotu na 200°C, podlijeme 1 - 2 dl vody, zakryjeme poklicí a za občasného polévání řízky pečeme asi 20 - 25 minut do měkka. Vyjmeme je z výpeku, dochutíme solí a přilijeme bílé víno, které necháme jen přejít varem.
- 5Řízky našeho pekaře podáváme s dušenou rýží, poléváme šťávou z masa a ozdobíme lístky petrželky kudrnky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.