Rizoto se šafránem, krevetami a chřestem
55 min.
Ingredience
- 280gramůRýže loupaná
- 80gramůŠalotka
- 100gramůSýr Parmezán
- 2gramyŠafrán
- 100mililitrůVíno bílé
- 8kusůChřest zelený
- 6lžicOlej olivový extra panenský
- 2stroužkyČesnek
- 2špetkyTymián čerstvý
- 8kusůRajčata
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř bílý
- 80gramůKrevety tygří - loupané
- 14gramůMáslo čerstvé
- 800mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
605 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
21 g
Sacharidy
81 g
Vláknina
4 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Chřest oškrábeme škrabkou a povaříme ho 3 minuty ve 400 ml osolené vroucí vody. Poté ho vyndáme a ochladíme ve studené vodě.
- 2Rajčata spaříme ve vroucí vodě a oloupeme je. Z chřestu odkrojíme špičky, které použijeme na konečnou ozdobu. Zbylé výhonky nakrájíme na malá kolečka.
- 3Ve druhém hrnci zpěníme na 4 lžicích oleje nasekanou šalotku, poté k ní přidáme rýži a několik minut restujeme. K orestované rýži přilijeme bílé víno, které necháme vyvařit. Poté přidáme špetku šafránu, pepř, na kousky nakrájený chřest a vše zalijeme zbylou vodou. Na mírném plameni vaříme 15 minut. Směs uvaříme tak, aby bylo vše měkké, ale aby rýže nebyla rozvařená. Potom hrnec sundáme z ohně, přimícháme 10 g másla a strouhaný sýr.
- 4Na 2 lžících olivového oleje osmahneme krevety s česnekem a špetkou tymiánu dozlatova. Vše přidáme do rizota spolu se špičkami chřestu a půlkou rajčat a krevet. Potom do rizota zamícháme zbylé máslo a rizoto rozdělíme na talíře. Naporcované rizoto ozdobíme zbytkem rajčat a krevet a posypme strouhaným sýrem. Podáváme horké.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.