Rostbíf s olivovou omáčkou
80 min.
Ingredience
- 1kilogramHovězí roštěnka níz. peč.
- 1lžičkaSůl mořská
- 2lžičkyKoření Steak 7 pepřů
- 1kusRozmarýn čerstvý
- 3stroužkyČesnek
- 2lžíceWorcester (worcesterská omáčka)
- 1decilitrOlej olivový extra panenský
- 100gramůOlivy černé
- 150gramůMáslo čerstvé
- 2špetkyPepř černý mletý
- 2decilitryVíno červené
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
768 kcal
Bílkoviny
35 g
Tuky
65 g
Sacharidy
4 g
Vláknina
1 g
Cukr
232 mg
Postup přípravy
- 1Česnek oloupeme, prolisujeme, smícháme se solí, steakovým kořením, drobně nasekaným rozmarýnem, worcesterskou omáčku a olivovým olejem. Umytý roštěnec dáme do vhodné kuchyňské nádoby, důkladně maso potřeme připravenou směsi, přikryjeme potravinářskou fólií a na celou noc odložíme do lednice.
- 2Přibližně půl hodiny před pečením roštěnec vytáhneme z lednice a položíme na pracovní plochu.
- 3Pánev rozehřejeme, položíme do ní roštěnec, zprudka s každé strany opečeme. Pánev s opečeným masem vložíme do nahřáté trouby, kde pečeme 50 minut, při teplotě 130 stupňů. Hotový rostbíf vytáhneme z trouby, necháme 15 minut na teplém místě odpočinout, aby se vyrovnala teplota a při krájení se v mase zachovalo více šťávy.
- 4Po vybrání rostbífu z pánve z ní odstraníme nadbytečný tuk, necháme jen výpek, pánev vrátíme na sporák. Výpek zahřejeme, zalijeme vínem, vyvaříme na půlku. Přidáme na tenká kolečka pokrájené olivy, necháme je trochu změknout, přimícháme na kousky nakrájené studené máslo a za stálého míchání zahustíme. Omáčku nevaříme, jen zahříváme. Nakonec ji podle vlastní chuti dosolíme dopepříme.
- 5Teplý rostbíf nakrájíme na porce, rozložíme na talíře (zvlášť ve vhodné nádobce přidáme teplou omáčku) a jídlo podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.